hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Jeruzsálem, Athén és Róma örökösei vagyunk” – Botos Máté a Heteknek
A Mathias Corvinus Collegium kiadóvezetõjével, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetõjével beszélgettünk
„Jeruzsálem, Athén és Róma örökösei vagyunk” – Botos Máté a Heteknek

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

2020. 12. 21.
Mi a felelősségük a hívő értelmiségieknek, hogyan adhatják tovább hitelesen az ünnep valódi, transzcendens üzenetét? Jut-e előrébb könyvekkel a világ? Ha megszűnik a szólásszabadság az egyetemeken, hol fognak tanítani a kritikusan gondolkodó tanárok? A Mathias Corvinus Collegium kiadóvezetőjével, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetőjével beszélgettünk.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Önök egy konzervatív, értékőrző szellemi műhelyt kívánnak felépíteni. A konzervatív szó jelentése az, hogy valamit megtart és gondoz. De nyilván nem mindegy, hogy mit. Egy 21. századi modern konzervatív mit tekint megőrzendő értéknek?

– A modern konzervatív gondolkodás nem választható el az elmúlt 2000-2500 évtől. Magunkénak valljuk a mögöttünk lévő civilizációs teljesítményt, nem szemezgetünk belőle, hogy ez tetszik, az meg nem. Szerintem teljesen megalapozatlanok és a konzervatív gondolkodással össze nem egyeztethetők azok a különböző progresszív megközelítések, amelyek csak azzal a feltétellel fogadják el a kereszténységet, hogy megtagadja a mai szempontból politikailag nem korrektnek minősülő döntéseket. Ilyen nincs. Nem mazsolázunk a családunk múltjából, hogy ezt vállaljuk, azt nem. Ez az egész örökség a miénk, ezzel együtt kell élnünk, ha tetszik nekünk, ha nem, de konzervatívként ezt nem tagadjuk meg. A Mathias Corvinus Collegium kiadójának vezetőjeként azt vallom, hogy a konzervatív értékek közül ma, a II. János Pál pápa által „strukturált bűn”-nek nevezett jelenség korszakában az integritás az egyik legfontosabb, amit hangsúlyoznunk kell.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!