hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogy lett közellenség a világ leggazdagabb emberéből?
Elon Muskot még az ág is húzza
Hogy lett közellenség a világ leggazdagabb emberéből?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 03. 27.
Miután 2022 októberében megvásárolta a Twittert, Elon Musk nyilvánosságra hozta azokat a belső dokumentumokat, amelyek feltárták a közösségi platform és a kormány együttműködését a tartalmak cenzúrázásában. Ettől hirtelen bolygómentő elektromos autógyárosból transzfób, tudománytagadó, a demokráciát veszélyeztető páriává vált.

A konzervatívok viszont a szólásszabadság váratlan bajnokát látják Muskban, aki a „mély állam” célkeresztjében van. Hiszen vizsgálatokkal és perekkel bombázzák; az idei év pedig úgy indult, hogy a Tesla-részvény árzuhanása mellett egy delaware-i állami bíróság nem engedélyezte azt az éves kifizetést, ami egy korábbi menedzsmentdöntés értelmében járt volna neki mint vezérigazgatónak. Közel 56 milliárd dollártól – csaknem 20 ezer milliárd forinttól – esett el a világ egyik leggazdagabb embere, akinek a javadalmazása teljesítménycélokhoz volt kötve, munkabért pedig nem kapott.

Az ügyben ítéletet hozó bírónő (akivel a Twitter felvásárlásakor is „volt szerencséje” találkozni a befektetőnek: neki köszönhette, hogy a 44 milliárd dolláros szerződéses ajánlatából nem tudott visszalépni) felfoghatatlannak nevezte az összeget. Szerinte Musk ügyvédjei nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a részvényeseket a szavazást megelőzően teljeskörűen tájékoztatták a kifizetésekről. Illetve elmarasztalóan hatott az is a cégvezérre nézve, hogy ő az, aki gyakorlatilag irányítja az igazgatótanácsot, amely a kifizetést megszavazta, így nehezen igazolható, hogy pártatlanul zajlott a döntési folyamat.

Az ügy előzménye, hogy egy részvényes – akinek egyébként mindössze 9 részvénye volt a Teslánál – még 2018-ban beperelte Muskot és az igazgatótanácsot, azzal vádolva őket, hogy hanyagul végezték a feladataikat, ami a vállalati vagyon elherdálásához és a cégvezér igazságtalan meggazdagodásához vezetett, emellett azt is állította, hogy a vezérigazgató fizetésének a megállapítása „kamu bértárgyalások” eredménye volt. Erre válaszreakcióként a dél-afrikai származású amerikai üzletember először figyelmeztette a követőit a közösségi oldalán, hogy ne jegyeztessenek be céget Delaware államban, vagy ha már ezt megtették, költöztessék el a vállalatukat az államból. Majd megkérdezte a Twitteren (pontosabban, ahogy átnevezte: X-en) a követőit, hogy áthelyezze-e a Teslát Delaware-ből Texasba, ahol egyébként is a Tesla egyik óriás üzeme található. Itt építik egymilliárd dollárból a lítiumfinomítójukat is, ami – a tervek szerint – egy év múlva már egymillió autó akkumulátorához elegendő anyagot fog előállítani. Több mint egymillió válaszoló (87 százalék) a költözés mellett voksolt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!