hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tankok, szektások, FBI, 86 halott: ki gyújtotta fel a dávidisták központját?
A Waco-ostrom jelentősége és hatásai
Tankok, szektások, FBI, 86 halott: ki gyújtotta fel a dávidisták központját?

Légi felvétel Wacóról, ahol David Koresh kultuszvezér és 95 követője 51 napig ellenállt a szövetségi ügynökök ostromának.(Fotó: Wikipédia / Federal Bureau of Investigation )

2023. 05. 24.
Harminc éve, 1993. április 19. reggelén, egy texasi mező közepén lángba borult az ún. dávidisták központja, az ATF-fel és az FBI-jal folytatott, 51 napos összetűzés lezárásaként. A Waco-ostromként elhíresült eset komoly kétségeket ébresztett az amerikai nép kollektív tudatában a szélsőséges vallási csoportokkal, a fegyvertartással és a kormánnyal szemben.

A Waco-ostrom hatása a ’90-es évek – sőt későbbi – amerikai társadalmára és politikai eseményeire nagyobb, mint azt előre sejtenénk. Jane Docherty, a Columbia Egyetem és a George Mason Egyetem professzora szerint Waco egy ,,kritikus incidens” volt az USA történelmében. Az akadémiai megfogalmazás szerint egy kritikus incidens jellemzője, hogy személyes traumát okoz és aláássa a társadalmi bizalmat; félelmet kelt, ami hatással lehet a közösségi életre, sőt a demokrácia gyakorlatára is. A szeptember 11-i események például rövid távon összehozták az Egyesült Államok polgárait, hosszú távon azonban sokkal megosztottabb lett a nemzet. A kritikus incidensek fontos jellemzője még, hogy lezárulásuk után is további konfliktusokat okoznak. 

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A Waco-ostrom utóhatásai közvetetten és közvetlenül is az USA történelmének legvéresebb belföldi terroreseményeihez vezettek. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!