hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyaralás közben is a munkán pörög? Tanácsok az igazi pihenéshez
Vakáció-üzemmódban
Nyaralás közben is a munkán pörög? Tanácsok az igazi pihenéshez

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 07. 27.
Szabadság, chillezés vagy nyugalom nélkül nincs fejlődés, megújulás. A pihenésről mint befektetésről, a minőségi regeneráció jelentőségéről Langer Violával, a Nyugizóna pszichológusával értekeztünk.

Már a teremtéstörténet is rámutat a pihenés jelentőségére, hisz kezdetben a szombati nap, a nyugalom napja gyakran társult megújuláshoz, feltöltődéshez. Miért fontos a pihenés napjainkban is?

Távolabbi perspektívából szemlélve ezt a kérdést, különös dolog, hogy beszélnünk kell arról, miért is fontos pihenni. Ez olyan, mintha arról kéne meggyőzni valakit, hogy enni, inni és aludni fontos a testi-lelki egészségünk számára. Pedig mindezen tevékenységek, a pihenéssel együtt, az alapvető és úgynevezett nem delegálható szükségleteink közé tartoznak. Ezen szükségletek folyamatos kielégítése elengedhetetlen ahhoz, hogy funkcionálni tudjunk a mindennapjainkban, hogy tudjunk miből energiát meríteni a munkahelyi és magán­életi tevékenységeink ellátására. Ezeknek az ellátása nem átruházható, egyedül a mi felelősségünk.

„Próbálj meg lazítani!” – cseng a fülemben mostanában az ismert Hofi-sláger. De mások is mesélték, hogy például több ezer kilométerre a munkahelyüktől sem tudtak kikapcsolni: a tengerben úszkálva is pörgött az agyuk az Excel-táblákon vagy a gondokon…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!