hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ő volt a futball Michelangelója
Búcsú Pelétől
Ő volt a futball Michelangelója

Forrás: AP/Felipe Dana

2023. 01. 05.
82 éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt a 20. század, és talán a világtörténelem legnagyobb futballistája, Pelé. „Bármit, amit valaha láttál egy játékostól, Pelé csinálta meg először” – búcsúzott tőle közösségimédia-oldalán Erling Haaland, napjaink egyik legtehet­ségesebb játékosa.

És valóban: annak a generációnak, aki Zidane, Ronaldinho és Messi bámulatos cselein nőtt fel, talán nem egyértelmű, hogy a futball ezen művészi szintre emelésében Pelének elmaradhatatlan szerepe volt az ötvenes évek végén. Halálával a futball nemcsak egy világklasszis játékosát, hanem az első igazi művészét is elvesztette.

Pelé, vagyis Edson Arantes do Nascimento 1940-ben született egy kis városkában Brazíliában. Nagyon szegény családban nőtt fel, ezért már tíz­éves korában dolgoznia kellett. Apja korábban szintén labdarúgó volt, de egy komoly sérülés derékba törte a karrierjét. A fiatal Edsonnak a vérében volt a labdarúgás, és már fiatalon elkezdett érdeklődni iránta, de

mivel igazi labdára nem volt pénzük, egy rongyokkal kitömött zoknival kezdett el focizni a környék utcáin.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!