hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Katasztrófára várva
A klímaalarmizmus kultúrája
Katasztrófára várva

AP/Matt Dunham

2023. 08. 17.
Társadalomtudósok szerint kultúránkat foglyul ejtette az éghajlati katasztrofizmus. A jelenség azonban nemcsak a demokratikus intézményeket áshatja alá, hanem a klímaváltozással szembeni megfelelő politika érvényesülését is gátolhatja.

Az elmúlt két hónapban aggasztó tudósítások, előrejelzések cunamija zúdult ránk. A brit Telegraph szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos amerikai híradások minden idők legmagasabb szintjét érték el. A lap azt is kiemeli, hogy az utóbbi időben a globális felmelegedés leírására szolgáló kifejezések is intenzívebbé váltak, például „éghajlati válságról”, „éghajlati katasztrófáról”, „éghajlati vészhelyzetről” hallunk. (A folyamat nemrég kulminált António Guterres ENSZ-főtitkár jóvoltából, aki a globális felmelegedés helyett bevezette a „globális forrást”). Az új nyelvezetet pedig beépítik a közösségi média nyomkövető algoritmusaiba, hogy növeljék az előnyben részesített hírek forgalmát. 

„Túl vagyunk a legforróbb hónapon. Rekkenő hőségnek, szélsőséges időjárási eseményeknek, futótüzeknek és súlyos egészségügyi következményeknek lehettünk tanúi… Használjuk ezt a riasztó mérföldkövet a merész klímafellépés iránti 
elkötelezettségünk megerősítésére” – fogalmazott például Tedrosz Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója az X-en (vagyis a Twitteren).

Foglyul ejtett tudomány 

Egyre több szakember hangsúlyozza ugyanakkor a közelgő éghajlati csapásról szóló narratíva kulturális természetét. Andy West The Grip of Culture: The Social Psychology of Climate Catastrophism (A kultúra fogságában: A klímakatasztrofizmus szociálpszichológiája) című könyve is ebbe a trendbe illeszkedik. Frank Furedi, a Kenti Egyetem szociológia professor emeritusa az írást méltatva „a nyugati társadalmat kísértő kulturális betegségként” diagnosztizálta az éghajlatváltozási alarmizmust. West szerint nemzetközi közvélemény-kutatások határozottan alátámasztják, hogy a társadalom egy új vallás szorításában van – melyet ő anélkül igyekszik feltárni, hogy magára az éghajlati rendszerre vagy annak változására reflektálna. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!