hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A cselekvő szeretet más, mint a nem ártás
Ötven éve hódít a buddhista közgazdaságtan
A cselekvő szeretet más, mint a nem ártás

Youtube/The Other School

2023. 08. 17.
Nem kell sem buddhistának, sem közgazdásznak lenni ahhoz, hogy a keleti filozófia szerint építsük vállalkozásunkat – halljuk egyre gyakrabban. Ötven évvel ezelőtt indult a buddhista közgazdaságtan kutatása, melyre meglepően nagy kereslet mutatkozik nemcsak nyugaton, hanem már Magyarországon is.

A stílustanácsadó felfedi titkát: hatalmas árbevétel-növekedést ért el, mióta a buddhista közgazdaságtan elveit alkalmazza. Egy másik vállalatvezető prezentálja, miként építhetsz sikeres karriert spirituális eszközökkel. A nemzetközi jóganap alkalmából nyilvános vállalati és egyetemi meditációs tréningeket szerveznek Magyarországon. Multinacionális vállalatok fizetnek elő a Headspace alkalmazásra, és javasolják hazai dolgozóiknak, hogy ismerkedjenek meg különböző meditációs technikákkal, majd a közös meetingeken beszámolót tartanak az elért lelki békéről. Csak néhány példa arra, miként kúszott be a hazai üzleti világba a buddhista vállalati filozófia. Arról már nem is beszélve, hogy a nagyvilágban számos bizniszmogul mutatkozik be gyakorló buddhistaként, akiktől nemcsak üzleti, hanem életvezetési tanácsokat is örömmel fogadnak követőik. Gondoljunk csak Steve Jobsra (Apple), Phil Knightra (Nike) vagy Pierre Omidyarra (eBay). Az internet terjedésével már a 2000-es évek elején egyfajta buddhista boomról olvashattunk, a hazai vállalkozói szférában viszont csak az elmúlt időszakban vált mindennapossá a spirituális vállalatfejlesztés ezen iránya. 

Buddhista gazdasági gondolatok

Vannak problémák a főáramú gazdasági gondolkodással. Például kizárólag egoista viselkedésre épít; vágyakat generál, melyeket aztán egyre rövidebb élettartamú termékek fogyasztásával kíván kielégíteni. Jogilag nehezményezi az erőfölénnyel való visszaélést, a piaci valóság mégis ellentmond az elveknek. Ünnepli a nagytechnika fejlődését, miközben az emberek robotmód távolodnak a kreatív munkavégzéstől. Hirdeti, hogy boldogabb leszel, ha nagyobb anyagi gazdagság vesz körül, de tudjuk, hogy nem így van. Ezekre a problémákra reflektál az alternatív gazdaságtan, melyből egyre nagyobb szeletet harap ki a buddhista filozófia.

A buddhista közgazdaságtan atyjaként Ernst F. Schumachert szokás emlegetni. A szóösszetételt egy 1966-os esszében alkotta meg, ami igazán az 1973-ben megjelent A kicsi szép: Tanulmányok egy emberközpontú közgazdaságtanról című könyvének fejezeteként vált ismertté. Művében főként az örökös gazdasági növekedés és innováció iránti hajsza, az emberi minőségre kártékony nagytechnika kritikáját adja. Írásaira alapozva buddhista szerzetesek is keresni kezdték, hogy vallásuk milyen választ adhat az üzleti élet morális kérdéseire. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!