hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Injekcióval fogyni? Ez a sztárok új módszere
Népszerű az új karcsúsító módszer
Injekcióval fogyni? Ez a sztárok új módszere

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 04. 20.
A jóléti társadalmak egyik legnagyobb egészségügyi kihívása az elhízás, mely komoly betegségek kialakulásához is hozzájárulhat. A kutatók sok éve dolgoznak olyan laboratóriumi megoldáson, amivel segíthetnek a súlytöbblettel küzdőknek tartós eredményeket elérni. Egy új, injekciós terápia alkalmazásával hormontartalmú hatóanyagot juttatnak a szervezetbe, hogy felgyorsítsák a súlycsökkenést.

A  vércukor- és inzulinszintet szabályozó, eredetileg a cukorbetegeknek szánt készítmények cunamiszerűen ellepték az amerikai fogyókúrás piacot, hiányt okozva ezzel számos országban. A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők számára sok helyen problémát okoz az, hogy a fogyókúrázók felvásárolják az injekciós hatóanyagot. Több közismert személyről (például Elon Muskról) azt állítják, hogy az injekció segítségével szabadult meg a súlyfeleslegtől. Az oltóanyagok meglehetősen költségesek, és a brit Economist beszámolója szerint a hosszú távú hatásaik egyelőre ismeretlenek. Az injekciós kezelés eredménye egészen látványos, ugyanis a módszerrel átlagosan 10–15 százalékot fogynak egy év alatt a páciensek. 

A Wegovy nevet viselő fogyókúrás injekciót az Egyesült Államokban, Norvégiában és Dániában lehet megvásárolni, de hamarosan más országokban is elérhetővé teszik. Az Egyesült Királyságban több ezer elhízással küzdő személy kaphatja receptre a fogyókúrás injekciót. A szer hatására jóllakottnak érzik magukat a páciensek, ugyanis lassítja a gyomor tartalmának továbbítását, és a központi idegrendszerre gyakorolt hatásán keresztül az éhségérzetet is csökkenti. Tehát nem közvetlenül az injekcióban levő hatóanyagok okozzák a fogyást, hanem az, hogy kevesebb ételt fogyasztanak a kezelésben részt vevők. A gyógyszerre vagy azok jogosultak, akiknek a testtömegindexük (BMI) legalább 30, vagy azok, akiknek 27-es értékű a testtömegindexük és minimum egy, testsúlyhoz köthető kísérőbetegséggel küzdenek (például magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, magas koleszterinszint); a szer kifejezetten túlsúly és elhízás kezelésére ajánlott. Az injekciót hetente egyszer a has, a comb vagy a felkar bőre alá kell beadni. 

A Wegovyhoz hasonló, Ozempic elnevezésű cukorbetegség elleni gyógyszert (ami nem inzulin) is testsúlycsökkentésre használják újabban. Elemzők szerint az étvágyszabályozást is meghatározó GLP-1 (glükagonszerű peptid-1) készítmények piaca 2031-re elérheti a 150 milliárd dollárt is. Mindkét injekció hatékonynak bizonyul a fogyásban, ha életmódbeli változtatásokkal (egészséges táplálkozással és testmozgással) is kombinálják.
A Novo Nordisk – a Wegovy és az Ozempic gyártója – óriási haszonra tett szert a készítmények viharos terjedésének köszönhetően, ugyanis két év alatt megduplázta az árbevételét, és így a világon már a második legértékesebb, tőzsdén jegyzett gyógyszergyárrá vált. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!