hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brutális indulatokat váltott ki Macron lépése, mégsem visszakozik az elnök
Puskaporos hordó
Brutális indulatokat váltott ki Macron lépése, mégsem visszakozik az elnök

A Jog szobra a párizsi Nemzetgyűlés előtt, 60 éves nyugdíjkorhatárt követelő táblával.(Fotó: AP / Christophe Ena)

2023. 04. 05.
Emmanul Macron – élve az alkotmány 49.3 cikkének jogával – március 16-án parlamenti szavazás nélkül hirdette ki azt a nyugdíjreformot, melynek értelmében 2030-ra a jelenlegi 62 évről 64 évre nő Franciaországban a nyugdíjkorhatár. A szám még így is a legalacsonyabbnak tekinthető nyugat-európai viszonylatban, felmerül tehát a kérdés, hogy mégis miért vált ki társadalmi ellenállást az elnök által „minden reformok anyjának” titulált intézkedés?

Franciaország történelmének legnagyobb sztrájkhullámai akkor törtek ki, amikor a mindenkori kormány megpróbált átvinni egy nyugdíjreformot. Nincs ez másképp jelenleg sem: francia állampolgárok tömegei vonultak utcára az elmúlt hetekben, hogy a döntés ellen tiltakozzanak. A megmozdulások nem éppen ideális környezetben zajlottak, a kukássztrájk miatt ugyanis több ezer tonnányi szemét – és rengeteg patkány – lepte el az utcákat, s bár azóta a helyzet tarthatatlansága miatt megkezdődtek az elszállítási munkálatok, a folyamat lassan és nehézkesen zajlik – írja a francetvinfo.fr. Mindemellett több stratégiai szektorban is zajlik a tiltakozás: a Le Figaro adatai alapján az SNCF és az EDF dolgozóinak 25 százaléka, míg a tanárok több mint 20 százaléka csatlakozott a szakszervezetek által március 23-ra meghirdetett 9. tiltakozó naphoz.

A francia nyugdíjellátás bonyolult és nem mellesleg drága (2022-ben a GDP 14,5 százaléka) rendszere leegyszerűsítve az állami alapnyugdíjból és a kötelező kiegészítő nyugdíjszolgáltatásból áll – ez utóbbiból 42-féle szervezet létezik, közülük a legjelentősebb a versenyszférában dolgozókat érintő AGIRC-ARRCO elnevezésű foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény.

A jelenlegi törvények szerint ma Franciaországban két fő opció létezik arra, hogy valaki az állami nyugdíj teljes összegére jogosult legyen. Vagy be kell tölteni a 62. életévet és legalább 41 munkában töltött évvel (azaz 167 negyedévvel) kell rendelkezni (az 1973-ban és azután születettek esetében már 43 évről beszélünk), vagy 67 éves korig kell várni a nyugdíjba vonulással, mivel ezután a szolgálati évek számát már nem vizsgálják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!