hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aki az első követ a lánctalpak közé dugta
A Corvin köz egyik alapítója a forradalom születéséről
Aki az első követ a lánctalpak közé dugta

Forrás: Fortepan, Adományozó: Pölöskei László

2021. 10. 21.
Nagyvárosi népfelkelés zajlott 1956 októberében Budapesten, amelyben az egész ország osztozott. A harcoló főváros mellett ott állt a vidék is, aminek következtében a forradalom napjaiban soha nem látott élelmiszerbőség volt Budapesten. Az eseményeket most a legendás ellenállási központ, a Corvin közi szabadságharcosok egyik vezetője, Nagyidai József visszaemlékezései alapján idézzük fel.

Nagyidai József az 1994-ben megjelent, Pesti utca – 1956 című interjúkötetben az emigrációból visszatérve elmondta, hogy október 23-án szemtanúja volt a forradalom kibontakozásának:

„Nyolc óra felé már éles lövéseket is leadtak, és jött is hamarosan a hír, hogy lőnek a tömegre. A Nemzeti Színház mellett, a lépcsőn egy 18-20 év körüli fiatalember feküdt elterülve. Kissé borotválatlan volt, hasított bőr felsőkabát volt rajta, amíg élek emlékszek, mert a vére kifolyt a járdára. Ő volt az első áldozat, legalábbis akit én láttam.”

Amikor már a rádiónál is lőtték a tüntetőket, egyértelművé vált, hogy a tömegtüntetés forradalommá változik. „Amikor már vér folyt és emberek látták az áldozatokat, akkor feltartóztathatatlanul kiömlött belőlük minden keserűség, minden fék kiengedett, a tömegharag a tizenegy éves vörös rendszer, a szocialista és bolsevista dogmák ellen fordult. (…) Voltak, akik fölismerték a helyzetet és rájöttek, hogy mi történik, jön az erősítés, és itt a népet lőni fogják. Volt, aki mondta, hogy jobb, ha elmegyünk innen, mert itt vérfürdő lesz.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!