hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi a tolerancia alapja?
Szeresd felebarátodat
Mi a tolerancia alapja?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 17.
A Tolerancia Világnapja alkalmából – amely minden évben november 16-án van – szeretnénk egy kicsit a tolerancia fogalma mögé nézni és politikai vagy társadalmi állásfoglalás nélkül megvizsgálni, vajon jól gondolkodunk-e ennek a szónak a jelentéséről.

A „tolerancia” a szociálpszichológia egyik alapfogalma, a latin eredetű szó jelentése: tűréshatár, türelem, türelemmel elszenvedni. Társulhatnak még hozzá különféle kulcsszavak, mint az elfogadás, megértés, rugalmas alkalmazkodás.

A tolerancia tehát nem más, mint egy pozitív viszonyulás, amely által az egyén elfogadja azt a tényt, hogy a másik ember eltérően gondolkodhat és viselkedhet, és személyes módon keresi a boldogságát, önmaga kiteljesedését. Olyan hozzáállás, amely értékeli az emberekben meglévő egyediséget és sokszínűséget, illetve elviseli a másfajta politikai, erkölcsi, ideológiai, szexuális attitűdöt és a nemi különbségeket is.

A tolerancia ellentéte, az intolerancia pedig a másik ember felé táplált negatív érzelmekben, előítéletes gondolkodásban, rugalmatlan, együttérzést nélkülöző hozzáállásban és diszkriminatív, bántalmazó viselkedésben nyilvánul meg. Érdekes tény, hogy az előítéletes embe­rek például nem vesznek tudomást azokról a tényekről, amelyek nem támasztják alá a meggyőződésüket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!