hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Napirenden az uniós digitális személyazonosítás
Digitális Unió épül
Napirenden az uniós digitális személyazonosítás

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 15.
Korszakos reformok vannak készülőben az Európai Unió berkeiben. Két döntéshozó szervben már zöld lámpát kapott a digitális személyazonosítás víziója, amely alapjaiban formálhatja át mindennapjainkat. Az ígéretek a hétköznapok terheinek könnyítéséről szólnak.

Az Európai Unió Tanácsa december 6-án elfogadta közös állásfoglalását (hivatalos nevén: „általános megközelítését”) az európai digitális személyazonosító igazolványokról (eID), amivel egy, minden túlzás nélkül korszakos uniós jogszabály alapvetéseit fektették le az európai vezetők.

A 104 oldalas kezdeményezés deklarált célja, hogy a teljes integrációban „biztosítsa az emberek és a vállalkozások számára a biztonságos és megbízható elektronikus azonosítást, valamint a hitelesítés lehetőségét a mobiltelefonon (vagy más okos­eszközön – a szerk.) elérhető digitális személyi pénztárcák segítségével”. Az újdonsült digitális pénztárcák mind az online, mind pedig az offline azonosítások során felhasználhatók lesznek majd a köz- és magánszolgáltatások teljes körében.

Ami kiderült

A Mikulás napján jóváhagyott dokumentum alapjául egy tavaly júniusban (a Bizottság által) megszavazott javaslat szolgált, melyben a biztosok egy uniós szintű digitális személyazonosító rendszer létrehozásának kívánalmát fogalmazták meg. Ez már tavaly előrevetítette, hogy a tagállamok számára elő kell majd írni, hogy a legújabb műszaki megoldásokra épülő, egységes eID-rendszerben a tagországok maguk bocsássák ki állampolgáraik számára a digitális pénztárcákat, természetesen a szükséges hitelesítések után.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!