hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A woke úttörői: aktivistaképzés az iskolákban
Miért nem jó a szociális és érzelmi tanulás?
A woke úttörői: aktivistaképzés az iskolákban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 08.
A szociális és érzelmi tanulás nagyon vonzónak hangzik. Ahhoz azonban, hogy teljes képet kapjunk róla, nem kerülhetünk ki olyan kérdéseket, mint hogy mi az oktatás célja, kinek a felelőssége a gyermek erkölcsi és világnézeti nevelése, vagy hogy gyűjthet-e a magánéletre vonatkozó adatokat az iskola a diákjairól.

Melyik szülő ne szeretné, hogy gyermeke „elsajátítsa és hatékonyan alkalmazza az érzelmek megértéséhez és kezeléséhez szükséges tudást, hozzáállást és képességeket annak érdekében, hogy pozitív célokat tűzzön ki és érjen el, empátiával forduljon mások felé, támogató kapcsolatokat alakítson ki és tartson fenn, és felelősségteljes döntéseket hozzon”? (Az idézet a selinaction.hu honlapról származik.) Ugyanakkor, ha csak erről szólna a szociális és érzelmi tanulás (SEL), akkor is jogosan merülne fel a kérdés, hogy mindez elsődlegesen tényleg az iskola feladata-e. De a SEL nem csak erről szól.

A kritikai fajelmélet „szállító eszköze”

Az Egyesült Államokban az oktatási rendszer minden szintjén (már óvodáskortól) intenzíven találkoznak a gyerekek a kritikai fajelmélettel, a társadalmi igazságosság és egyenlőség propagandával, obszcén irodalommal és az identitáspolitika más megnyilvánulásaival. A woke ideológiák átadását egyetlen nagy keretrendszer biztosítja: ez a SEL.

Noha úgy tűnik, hogy a kritikai fajelmélet, majd a genderideológia hirtelen jelent meg a közelmúltban az oktatásban, ez a folyamat évtizedek óta lassan, de módszeresen zajlott a szülők tudta nélkül. Ezért mondhatjuk, hogy még ha ezek a tananyagok ki is kerülnek az osztálytermekből, a SEL mint közvetítő eszköz továbbra is lehetővé tenné a radikális eszmevilág iskolai terjesztését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!