hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Átalakulóban a világ energiarendszere
Verseny a Föld kincseiért
Átalakulóban a világ energiarendszere

Kijelölték a kifúrásra váró új alagutat a chilei Chuquicamata rézbányában. A rezet a „villamosítás fémének” nevezik, mert mindenben szükség van rá, ami a tiszta energiára való átálláshoz kapcsolódik. (Fotó: AP / Jorge Saenz)

2022. 08. 18.
Az ásvány­versenynek van olyan fejezete, amelyben egy amerikai elnök elrendelte egy afrikai vezető meggyilkolását. Most, az üzemanyag-intenzív energiarendszerről az anyagintenzívre való átállás korában vajon a konfliktusok is ÚJRA intenzí­vebbé válnak?

A Washington Post nemrégiben az ukrajnai helyzet új aspektusára mutatott rá. A lap a kanadai SecDev geopolitikai kockázati cég elemzésére hivatkozva tudatta, hogy miközben a háború dúlta országban „találhatók a világ legnagyobb titán- és vasérckészletei, emellett vannak kiaknázatlan lítiummezők és hatalmas szénlelőhelyek, … legalább 12,4 billió dollár értékű ukrán energialelőhely, fém és ásványi anyag került orosz ellenőrzés alá”.

Ez azért figyelemfelkeltő információ, mert piaci intelligencia szakértők szerint 1973 óta az ukrán háború okozta a legnagyobb sokkot a globális energiarendszerben.

A két energiafordulat

Amikor a jóm kippúri háború után, 1973 októberében az OPEC bejelentette az olajembargót Izrael támogatóival szemben, energia terén örökre megváltozott a világ.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!