hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A President Hotel titka: amerikai akció jutatta hatalomra Borisz Jelcint
Esélytelen jelöltként indult, négy hónap múlva megnyerte a választást
A President Hotel titka: amerikai akció jutatta hatalomra Borisz Jelcint

Fotó: AP / Joe Marquette

2022. 04. 07.
Joe Biden a közelmúltban Putyin eltávolítására szólított fel, ami még akkor is rossz emlékeket idézhet, ha utólag kimagyarázták az elnök szavait. 1996-ban Washington bevallottan beavatkozott az orosz választásokba.

Az Egyesült Államok a hidegháború alatt kezdte alkalmazni a titkos műveleteken keresztül kiprovokált rendszervál­­tás taktikáját. Lindsay O’Rourke, a Boston College kutatója szerint a „regime change business” nem volt túl sikeres: az esetek hatvan százalékában egyáltalán nem érte el az eredeti célokat (Covert Regime Change: America’s Secret Cold War, 2018). Ennél is kiábrándítóbb, hogy a külső beavatkozás gyakran hozzájárult polgárháborúkhoz, emberi jogi visszaélésekhez és egy-egy régió instabilitásához.

Irán, Kongó, Guatemala, Chile csak néhány azoknak az országoknak a sorában, ahol az Egyesült Államok „elősegítette” a megválasztott, de neki nem tetsző vezető elmozdítását. De olyan is előfordult, hogy már eleve manipulálta a külföldi választásokat. Dov Levin, a Carnegie-Mellon, majd a Hongkongi Egyetem professzora 81 ilyen alkalmat dokumentált az 1946 és 2000 közötti időszakból. Valójában sokkal többről lehet szó (még a „szövetségesek”, például Kanada, Franciaország, Nagy-Britannia vagy Japán sem úszták meg).

Sokkterápia

Borisz Jelcin 1991-ben lett elnök, még a Szovjetunió decemberi összeomlása előtt. Piaci reformokat és gazdasági átalakulást ígért, és ezt be is tartotta, csak nem úgy, ahogy az emberek várták. A vagyon néhány kiválasztotthoz – az oligarchákhoz – vándorolt, miközben a társadalom jelentős része szegénységbe süllyedt. A munkanélküliség, a szervezett bűnözés meredeken megemelkedett, a várható élettartam tragikusan csökkent.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!