hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A háború, ami megmentette a Vaslady-t
40 éve kezdődött a falklandi konfliktus
A háború, ami megmentette a Vaslady-t

Az HMS Invincible hazatér a falklandi konfliktus után.(Forrás: Wikipédia / Royal Navy)

2022. 04. 07.
Az Atlanti-óceán déli medencéjében elhelyezkedő Falkland-szigetcsoport hovatartozása több mint 200 éve eldöntetlen. Argentína és az Egyesült Királyság területi vitája 1982 áprilisában háborúhoz vezetett, melyből az utóbbi került ki győztesen, duplán.

A nagyjából 12 ezer km2-nyi szárazföld 2 nagy és 200 kisebb szigetből áll. John Davis angol felfedezőnek köszönhetően már 1592-ben felkerült a világtérképre. Nem kimondottan trópusi üdülőparadicsom, de halban gazdag áramlások és bálnavonulások útjában fekszik. Pingvinlesre egyébként szívesen jönnek turisták, és a helyiek egészen jól megélnek a halkereskedelemből is. A kőolajat kutató próbafúrások szintén ígéretesek.

Egészen az amerikai függetlenségi háborúig vöröskabátosok állomásoztak itt. Mikor átirányították őket a harctérre, a Rio de la Plata-i Alkirályság (Argentína elődje) kihasználta az alkalmat, és megszállta a szigeteket. Így azok 1823-tól Malvinas néven Argentínához tartoztak, mígnem 1833-ban az angolok visszafoglalták őket. Az argentinok tárgyalásokat kezdeményeztek, hiába.

Eszkaláció az Atlanti-óceánon

A második világháború után Argentína újra megpróbált érvényt szerezni követelésének, ám az angol kormányok sorra elutasították. Hogy igazolják a korona fennhatóságának jogszerűségét, népszavazást rendeztek: szinte a szigetek teljes lakossága a Brit Nemzetközösség tagja akart maradni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!