hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Félmillióan haltak meg, mégis megúszhatják a milliárdos gyógyszercég tulajdonosai
A Purdue Pharma és az amerikai opioidválság
Félmillióan haltak meg, mégis megúszhatják a milliárdos gyógyszercég tulajdonosai

Fotó: AP / Seth Wenig

2021. 09. 29.
A Purdue Pharma amerikai gyógyszeripari vállalat arról vált hírhedtté, hogy korábban egy erősen addiktív hatású fájdalomcsillapítót dobott piacra – ez volt az OxyContin. Több mint félmillióan haltak bele és több ezer per indult az ügyben. Az elmúlt hetekben született megállapodás a vállalat és az érintettek között.

Amegállapodás értelmében a cég tulajdonosainak, vagyis a Sackler család tagjainak több milliárd dollárnyi vagyontól kell megválniuk, amelyet az OxyContin miatt kialakult opioidjárvány kezelésére fognak majd felhasználni. Mindazonáltal a megállapodás tartalmaz egy sokat vitatott kikötést is: nagymértékben mentesíti Sackleréket a gyógyszerekhez kapcsolódó felelősség alól, és a família továbbra is az USA leggazdagabb családjai közé fog tartozni a tetemes mértékű vagyoncsökkenés ellenére.

Robert Drain, az Egyesült Államok White Plains-i csődbíróságának bírája jóváhagyta a megállapodást – csupán apró kiigazításokat szeretne majd eszközölni. A nagy nehezen tető alá hozott tervezet szövetségi államok, helyi önkormányzatok, különféle társaságok, kórházak, indián törzsek és magánszemélyek által indított perek ezreinek a végére fog pontot tenni. A vállalatot már meg is szüntették csődeljárás keretein belül.

Mi az az OxyContin?

Az OxyContint még 1996-ban dobta piacra a Purdue Pharma. A vállalat értékesítéssel foglalkozó csapata országszerte több ezer orvosnak hirdette az új fájdalomcsillapító „evangéliumát”, akik el is kezdték tömegével felírni az OxyContint mind akut, mind pedig krónikus fájdalmak kezelésére. Olyan „jól” haladtak a dolgok, hogy 2000-re az új gyógyszer eladási adatai csaknem elérték az 1,1 milliárd dollárt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!