hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erre lesznek jók a majom-ember keverékek
A kimérák szép új világa
Erre lesznek jók a majom-ember keverékek

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 05.
Az utóbbi hetek egyik tudományos szenzációjának számít, hogy amerikai és kínai kutatók együttműködése révén sikerült húsz napig életképes majom-ember embriókat előállítani. A tudományos eredmény komoly antropológiai és etikai kérdéseket is felvet.

Juan Carlos Izpisua Belmonte professzor, a kaliforniai La Jollában található Salk Institute kutatója kínai szakemberekkel közösen első alkalommal hozott létre hosszabb ideig életképes majom és ember sejteket egyaránt tartalmazó embriókat. A kutatás során közönséges makákóktól (Macaca fascicularis) vett hímivarsejtekből és petesejtekből indultak ki. 

A laboratóriumi körülmények között kivitelezett megtermékenyítést követően a majomembriókhoz egy meghatározott fázisban adták hozzá az emberi pluripotens őssejteket. 

A pluripotens őssejtek különleges tulajdonsága, hogy gyakorlatilag bármely szövetre jellemző sejttípussá képesek átalakulni, pontosabban differenciálódni. A vizsgálat során 132 embrióba injektáltak humán sejteket, melyek a megfigyelés időtartama alatt az összes esetben egyedi majom-ember sejtkombinációkká fejlődtek, ami azt jelenti, hogy a humán sejtek mindegyik embrióban más-más irányba differenciálódtak. Magdalena Zernicka-Goetz, a pasadenai California Institute of Technology fejlődésbiológusa kiemelte, hogy jelenleg ez a nagyfokú egyediség szolgáltatja az egyik fő nehézséget az egyedfejlődés során az eltérő fajok sejtjeinek kombinálásakor. A probléma lényege, hogy a kutatók jelenleg nem tudják irányítani a pluripotens őssejtek szöveti irányú differenciálódásának folyamatát, ami azt jelenti, hogy elméletben az agyszövetben megtalálható neuronoktól kezdve a bőrsejteken át az ivarszervekig gyakorlatilag bármilyen szerv kialakításában szerepet játszhatnak – miközben a cél az volna, hogy pontosan meg tudjuk határozni a humán sejtek funkcióját a fejlődő egyed szervezetében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!