Hetek Univerzum
Totális támadás a hit ellen Kínában
Csak egy isten van, a párt

Egy lerombolt házi gyülekezet Kínában. A párt nem tűri a konkurenciát. (Fotó: AP / Ng Han Guan)

Totális támadás a hit ellen Kínában
Csak egy isten van, a párt
2021. 01. 28.
Mao Ce-Tung egykori kegyetlensége és a 21. század információs technológiája áll össze mérgező eleggyé az új típusú kínai kulturális forradalomban. A kommunista állam a saját képére formálná a kereszténységet – és minden más vallást. (2021.01.29.) 

Szecsuán tartomány népbírósága 2019 végén zárt tárgyalás keretében kilenc év börtönre ítélte Wang Yi pásztort, a Korai Eső Gyülekezet vezetőjét államellenes bűncselekmény és illegális üzleti tevékenység miatt. Feleségét korábban házi őrizetbe vették és megkínozták, majd megtiltották, hogy ügyvédjeivel vagy akár rokonaival találkozzon. Bár a kommunista Kínában hivatalosan vallásszabadság van, egyre gyakrabban érkeznek hírek ilyen és hasonló esetekről. 

A keresztény segélyszervezetek egybehangzóan állítják, hogy Kínában folyamatosan romlik a hívők helyzete.

A keresztényüldözésről éves jelentéseket készítő Open Doors „toplistáján” a kommunista nagyhatalom évről évre egyre előrébb kerül: amíg 2018-ban a 43. helyet foglalta el az ötvenes listán, addig a napokban kiadott legfrissebb elemzésükben már a 17. helyen szerepel.    

A Kína tevékenységét vizsgáló amerikai kongresszusi bizottság év elején megjelent beszámolója pedig azt emeli ki, hogy az erősödő üldözés nemcsak a keresztényeket, hanem a muszlimokat, sőt a kínai taoizmust, buddhizmust és a népi vallásokat is súlyosan érinti. A Hszi Csin-ping elnökhöz köthető politikai irányvonal célja a vallási élet „szinicizálása”, vagyis a vallási gyakorlatok kínai kultú­rának megfelelő átformálása.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!