hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mrs. America: egy háziasszony, aki megakasztotta a szélsőséges feminizmust
PHYLLIS SCHLAFLY igaz története
Mrs. America: egy háziasszony, aki megakasztotta a szélsőséges feminizmust

Forrás: HBO

2021. 08. 12.
Minisorozat készült egy ikonikus amerikai konzervatív háziasszonyról, aki a ’70-es években sikerrel akadályozta meg a feminista mozgalom alkotmánymódosítását. A sorozat azt akarja elhitetni velünk, hogy Phyllis Schlafly mozgalma egytől egyig megfélemlített, megtévesztett nőkből állt, akik titkon vágytak a feministák által nyújtott szabadságra.

Mrs. America címmel az HBO-n futó minisorozat főszereplője egy konzervatív – nem is annyira – háziasszony, Phyllis Schlafly, aki az 1970-es években politikai aktivistaként olyan mozgalmat szervezett Amerikában, amely sikerrel akadályozta meg, hogy a Szenátus és a Kongresszus által elfogadott Equal Rights Amendment (ERA – Egyenlő Jogok Alkotmánymódosítás) életbe lépjen.

Az ERA célja az volt, hogy felszámolja a nemi megkülönböztetést nők és férfiak között tulajdon, munkavállalás, válás és más ügyekben, illetve felhatalmazza a törvényhozást, hogy ebben a szellemben jogszabályokat hozzon létre. Az önmagában pozitív felhangú kezdeményezés ugyanakkor a kritikusok szerint a természetes házasság és család szétverését szolgálta volna, és egy sor számukra hátrányos kötelezettséget is rótt volna a nőkre. A háziasszonyok például úgy érveltek, hogy egy esetleges háború esetén a nőket is ugyanúgy besorozhatják, mint a férfiakat. A feministák a nemi alapú megkülönböztetés mentén a homoszexuális jogokat is bele akarták venni a módosításba.

A szöveg eredetileg nem szól az abortuszról, de ennek liberalizálása lett volna a következő lépés, ha beiktatják a módosítást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!