hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Otthon tanulás: Nem egyformán hatott a diákokra
Egyenlők és egyenlőbbek
Otthon tanulás: Nem egyformán hatott a diákokra

Egyenlők és egyenlőbbek(Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

2020. 06. 18.
Az elmúlt időben számos új kutatás látott napvilágot, amelyek alátámasztották, hogy a diákok jelentős részének kognitív képességei hónapokat estek vissza a járvány okozta helyzetben, előrejelzéseik alapján pedig szeptemberre ennél is jelentősebb mértékű hanyatlás várható – az ilyen szempontból amúgy is negatív hatású – nyári szünetet követően.

Általánosságban elmondható, hogy a tanulók képességeiben akár több hónapnyi visszaesést is okozhatott a koronavírus járvány miatti kényszerű távoktatás, de a helyzet rendkívül differenciáltnak mutatkozik a tanulók etnikai, szociális és gazdasági helyzetétől függően.

Az Egyesült Államokban egyébként is óriási különbségekkel élő fehér és színes bőrű közösségek közötti szakadékot csak tovább mélyítette a hónapok óta tartó távoktatás bevezetése. Jól mutatja ezt a McKinsey & Company tanácsadó cég egyik elemzése, miszerint az afroamerikai családok gyermekei átlagosan tíz, a latinamerikai származású tanulók pedig kilenc hónapot estek vissza tanulmányaikban.

Ennek magyarázata elsősorban a családok anyagi helyzetében keresendő: a munkahelyek megszűnésével párhuzamosan az egyébként is szerényebb körülmények között élőknek a korábbinál magasabb szintű technikai eszköztárat – megfelelő mennyiségű otthoni számítógép, nagy sebességű internetkapcsolat – kellett volna biztosítaniuk gyermekeiknek az oktatásban való megfelelő részvételhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!