hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre népszerűbb a mamahotel
Kirepülési pánik
Egyre népszerűbb a mamahotel

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 29.
Erősödik hazánkban a „mamahotel-papabank” jelenség: a 25-34 éves felnőttek egyre nagyobb része él a szüleivel, arányuk tavaly 41 százalék volt. A fiúk jellemzően tovább laknak otthon, mint a lányok – a fiatalok önállósodása ma egyre nehezebben és később valósul meg.

Jóllehet a 18. év betöltése jogi értelemben a nagykorúvá válás életkorát jelenti a legtöbb európai országban, a fiatalok többsége húszas, harmincas éveiben is a mamahotel lakója marad. 

A férfiak mindenhol tovább élnek a szülői házban, aminek elsődleges oka a szakemberek szerint az, hogy a lányok fiatalabban létesítenek élettársi vagy házastársi kapcsolatot, mint a fiúk.

Ma Magyarországon a lányok átlagosan 25-26 éves korukig, a fiúk 28-29 éves korukig laknak otthon (a házasságkötés átlagéletkora mindkét nemnél 4 évvel magasabb ennél). Az önállósodás életkora 2005-höz képest növekedett, ami elsődlegesen a kitolódó tanulmányi idővel, illetve a felsőoktatásban való nagyobb arányú részvétellel, továbbá a munkaerőpiaci és anyagi helyzettel magyarázható, legalábbis ez derül ki a KSH által kommentált Eurostat-adatokból. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!