hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felfokozott média­figyelem Madeleine McCann ügyében
Eltűnés egyenes adásban
Felfokozott média­figyelem Madeleine McCann ügyében

Fotó: AP

2020. 08. 12.
Új fejlemények vannak a világ legismertebb eltűnt gyermeke, Madeleine McCann ügyében, amelyek ismét ráirányították a figyelmet arra, hogy együttműködés nélkül a rendőrség szinte tehetetlen. Madeleine csak egy az évente világszerte eltűnő 8 millió gyermek közül.

A Madeleine eltűnésével kapcsolatban gyanúsított 43 éves német férfi, Christian Brückner akár feltételesen szabadlábra is kerülhet a közeljövőben, ha a német rendőrség nem tudja közvetlenül összefüggésbe hozni a férfit a 2007-ben, néhány nappal a negyedik születésnapja előtt „kámforrá vált” kislány ügyével, illetve, ha az Európai Igazságügyi Bíróság helyt ad a férfi fellebbezésének egy másik, nemi erőszakkal kapcsolatos ügyben. Madeleine a német hatóságok szerint teljesen biztosan nincs már életben, bár a testét egyelőre nem találták meg. 

A portugál Praia da Luz nevű falucskában található tengerparti üdülőhelyen a McCann család legnagyobb gyermeke a nyaralásuk utolsó napján tűnt el nyom nélkül, amíg a szülők az alig 90 méterre található étteremben vacsoráztak a barátaikkal (lásd keretes írásunkat). A kislány a világ legismertebb eltűnt gyermekévé vált, mivel a szülők az eltűnése után néhány órával a média segítségét kérték, és azóta is folyamatosan életben tartják az ügyet. Az eseményekről, amelyek Madeleine eltűnését követően, illetve azóta történtek, több könyv, dokumentumfilm, és rengeteg újságcikk született, bármilyen fejlemény történik, azóta is azonnal a címlapokra kerül. 

Fotó: AP / Armando Franca
(Fotó: AP / Armando Franca)

A történteket a Netflix egy nyolcrészes sorozatban dolgozta fel, amelyben a szülőkön kívül az ügyről tudósító riporterek, a nyomozásban részt vevő rendőrök, és szinte mindenki megszólal, akinek bármilyen módon köze volt az ügyhöz. Többek között a médiában meghurcolt, ám egyébként ártatlan brit ingatlanügynök, Robert Murat is, aki az ügyben azonnal felajánlotta segítségét – és ettől vált gyanússá a média szemében, illetve az ő honlapját készítő orosz Szergej Malinka is, akiknél elég volt egy halvány gyanú, hogy azonnal többszörösen visszaeső pedofilnak bélyegezzék őket. 

A dokumentumfilm készítői 120 órányi interjút készítettek több mint 40 érintettel, és újra felkavarták a kedélyeket az üggyel kapcsolatosan. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!