Aktuálishetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyermekvadászat Norvégiában: Az LMBTQ-jogok felülírják a gyerekek jogait
Gyermekvadászat Norvégiában: Az LMBTQ-jogok felülírják a gyerekek jogait

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 07. 10.
Egy vállaltan meleg magyar üzletember nemrég közhírré tette: mivel itthon nehéz örökbe fogadni, ő és párja Norvégiában szereztek gyereket maguknak. Most egy magyar dokumentumfilm dolgozta fel a régóta ismert témát, hogy a skandináv országban gyerekek sokaságát emelik ki jogsértő módon a családjukból, hogy aztán meleg pároknak adják őket örökbe.

A Hetek 2016-ban számolt be a Norvégiában élő romániai Bodnariu család elképesztő drámájáról, miután a Norvég Gyermekvédelmi Hivatal, a Barnevernet 2015-ben elvette a szülőktől mind az öt gyermeküket. (Állami gyermekrablások Norvégiában – Hetek 2016.01.22.) A kiemelés indoka – egy tanári feljelentés alapján – az volt, hogy a pünkösdista keresztény szülők „radikális világnézeti nevelésükkel” veszélyeztették gyermekeiket, tekintve, hogy istentiszteletekre vitték őket, fegyelmezték őket, imádkoztak velük. A gyerekeket – beleértve a legkisebb, akkor három hónapos kisfiút is – a norvég gyámügy egyik napról a másikra ragadta el szüleiktől, majd szétválasztották és örökbe adták őket.

A norvég pünkösdistákon kívül egyetlen ottani egyház sem állt ki a Bodnariu család mellett, amely nemzetközi keresztény jogvédő szervezetek támogatásával a mai napig Strasbourgban perli a norvég államot a gyermekeiért. Az eset korántsem egyedi, jóllehet a norvég gyermekvédelem jogrendszere, gyakorlata és szemlélete – többek között azért ver szét családokat, mert bármiféle vallásos nevelést radikálisnak és a gyerekekre nézve súlyosan veszélyeztetőnek tart – alapjaiban sérti mind az EU Alapjogi Chartáját, mind az ENSZ gyermekjogi egyezményét.

Új családmodell

Bár az alapvető jogokat negligáló gyermekvédelmi rendszere miatt Norvégiát érte az ENSZ részéről a legtöbb elmarasztalás eddig Európában, a helyzet, ha lehet, ma még rosszabb, mint 2016-ban volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!