hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem a háborús  pszichózisra  - E heti köszöntőnk
Nem a háborús  pszichózisra  - E heti köszöntőnk

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 01. 25.
Ági egy jómódú polgári családba született egy menő ügyvéd és egy több nyelven beszélő pozsonyi „úrinő” lánygyermekeként. Az iskolában szerették, szüleivel étterembe és cukrászdába járt, az otthon melegét egy saját nagypolgári lakás nyújtotta a nyüzsgő Budapesten.

Boldogan teltek a fiatal évei, és mit sem törődött azzal, hogy a világban milyen halálos geopolitikai feszültségek bújnak meg a gondtalan hétköznapok mögött, arról meg pláne nem tudhatott, hogy egy gonosz diktatúra vezetői milyen ördögi terveket szőnek a sorsa felől.

Fogalma sem volt az egészről.

Aztán egyszer csak felgyorsultak az események, bekopogtatott a valóság a lipótvárosi lakásuk ajtaján, amikor német repülők jelentek meg az égen. Először örült, mert nem kellett iskolába menni. Aztán elszomorodott, mert a cukrászdába sem mehetett többé. Nem sokra rá elvitték az apját, a biztonságot nyújtó lakásból ismeretlen helyre költöztették, ahonnan naponta teherautóval vitték a Duna-partra azokat, akiknek ugyanannyi volt a bűnük, mint Áginak: a származásuk.

Az ő története is arra tanít bennünket, hogy a végsőkig ragaszkodnunk kell a békéhez, nem hagyhatjuk, hogy a háborús pszichózis magába szippantsa a gondolkodásunkat.

És hogy ragaszkodnunk kell a szuverenitásunkhoz, nem hagyhatjuk, hogy birodalmak döntsenek a sorsunkról. Hála Istennek Ági – több millió társával ellentétben – túlélte a borzalmakat, és ma már 91 éves Ági néniként emlékezteti a mostani generációt a béke fontosságára. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!