hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kötelező akciók: ez fog megálljt parancsolni a drágulásnak?
Fékeződhet a drágulás?
Kötelező akciók: ez fog megálljt parancsolni a drágulásnak?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 06. 07.
Az élelmiszerárak magas inflációjának letörését reméli a kormány a június 1-jétől bevezetett kötelező akcióktól, melyek során hetente 20 féle termék ára lesz legalább 10 szá-zalékkal olcsóbb. Emellett az árstop is érvényben marad – jelen állás szerint június 30-áig.

„Beadtuk az inflációcsökkentő vakcinát, most várjuk a gyógyulást” – közölte Orbán Viktor kormányfő áprilisban, amikor bejelentette, hogy egyelőre maradnak a hatósági élelmiszerárak, azaz a tavaly februártól bevezetett, 8 alapélelmiszerre vonatkozó ársapkák (úgymint liszt, 2,8 százalékos tej, tojás, cukor, burgonya, csirkemell, farhát, sertéscomb).

A miniszterelnök kifejezte abbéli reményét is, hogy az infláció csökkenése áprilistól kezdve egyre jobban érzékelhető lesz a lakosság számára, és év végére elérhetjük az egyszámjegyű inflációt is. A KSH adatai szerint a drágulás átlagos mértéke – az előző év azonos hónapjához képest – idén áprilisban 24 százalék volt, ami egy enyhe, de folyamatos csökkenés eredménye a januári 25,7 százalékos csúcsadathoz képest.

Az egyes termékcsoportok közül tavaly az energiaárak után – és főleg annak következtében – az élelmiszerek ára emelkedett a legnagyobb ütemben. Hazánkban az élelmiszerdrágulás rekordja 2023 elején 44 százalék volt (szemben az EU 18 százalékával vagy a közép-európai országok 20-26 százalékos mutatóival), a hazai drágulás nemzetközi viszonylatban is kiugró mértékű.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!