hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Utcai versenyzés: mi szab gátat az életveszélyes hobbinak?
Halálos iramban
Utcai versenyzés: mi szab gátat az életveszélyes hobbinak?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 07. 13.
Az egész országot megrázta annak a fiatal férfinak az értelmetlen halála, aki egyik pillanatban mit sem sejtve kerékpározott az Árpád hídon, a következőben pedig gyakorlatilag kivégezte egy többszáz lóerős autóval illegálisan versenyző kortársa. Traffipaxok, sebességkorlát-csökkentés, új KRESZ: mi szabhat gátat a felelőtlen száguldozóknak?

„Én a balesetet egyszerűen gyilkosságnak tartom (...) és azt remélem, hogy azok, akik ezt elkövették, méltó büntetésben részesülnek.” A magyar belpolitika legfelsőbb szintjeit is elérte az a tragikus ügy, ami július első napján, nem sokkal éjfél után történt Budapesten az Árpád hídon. A fenti idézet Lázár János építési és közlekedési minisztertől származik, ám korántsem ő az egyetlen politikus, aki megszólalt, és kemény véleményt alkotott az ügyben: Karácsony Gergely főpolgármester nem sokkal a balesetet követően a Facebookon nevezte kreténnek a tragédia okozóját drákói szigorúságú büntetést követelve, az indulat pedig érthető: a városvezető is egy közlekedési balesetben vesztette el az édes­apját.

De mi történt pontosan azon az éjszakán, ami hetek óta borzolja a hazai közvéleményt? A rendőrség a baleset után nyilvánosságra hozta a tragikus képsorokat, amin az látszik, ahogy három autó nagy sebességgel cikázik az éjjeli forgalomban. A RACE-01 rendszámú Mercedes az Árpád híd Népfürdő utcai felhajtójához érve megcsúszott, a sofőr pedig elveszítette uralmát a jármű felett. Jobbra próbált ellenkormányozni, amelyet követően az úttestről lesodródva a kerékpárutat elválasztó szalagkorlátnak ütközött, majd a kiszakadt szalagkorláttal együtt nekiütközött a kerékpárúton vele szemben közlekedő kerékpárosnak.

Az ütközés erejét jól mutatja (kb. 137 km/órával haladt), hogy a balesetet okozó autó 70 métert csúszott tovább a tetején, majd nekiütközött az Árpád hídon vele azonos irányból érkező kocsinak. „Elvett egy csodás testvért, egy jó barátot, egy jövendőbeli férjet és egy fantasztikus gyereket egy családtól” – í

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!