hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ma már nem a nők, inkább a férfiak nyernek egy "jó" házassággal
Megszűnő társadalmi mobilitás Magyarországon
Ma már nem a nők, inkább a férfiak nyernek egy "jó" házassággal

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 01. 05.
Évtizedek óta erősödő trend, hogy a magyarok egyre inkább bebetonozódnak a szüleiktől örökölt társadalmi helyzetbe. Ráadásul a többség azonos végzettségű párt is választ, a „vegyes” házasságok pedig inkább a férfiaknak, semmint a nőknek jelentenek ma feltörekvési lehetőséget.

A fejlett országok körében, de még a kelet-európai régión belül is kirívó, hogy mennyire átjárhatatlanná vált mára a magyar társadalom. Évtizedek óta megfigyelhető trend, hogy egyre jobban csökken a társadalmi mobilitás, különösen a felfelé irányuló mozgás. Ez nemzetközi tendencia ugyan, de nálunk különösen bemerevedett a társadalmi hierarchia – ennek fő oka, hogy az elmúlt évtizedek során megnövekedtek a társadalmi egyenlőtlenségek, amiket a társadalompolitikai intézkedések nem tudtak megfékezni, sőt 2010 után még rá is erősítettek azokra, mindenekelőtt az oktatás-, adó- vagy családpolitika révén. Mindez azt jelzi, hogy Magyarországon a 21. században ismét eljutottunk oda, hogy döntő módon a származáson, és legkevésbé az egyéni kvalitásokon, azaz a tehetségen, szorgalmon múlik az emberek boldogulása – többek között ez derül ki a TÁRKI Társadalmi Riport 2022 című tanulmánykötetéből, amely a kutatóintézet kétévente megjelenő társadalmi helyzetjelentésének legújabb kiadványa.

Távolságok

A legfrissebb OECD (2018) adatok szerint Magyarországon nagyon alacsony a társadalmi mobilitás, akár a jövedelmet, akár az oktatást, akár a foglalkozást vesszük tekintetbe. 

A kötet tanulmányai rámutatnak arra, hogy a rendszerváltás utáni évtizedekben egy olyan osztálytársadalom alakult ki, melynek a pólusain a különböző erőforrások, illetve az ezek hiányából fakadó hátrányok koncentrációja jellemző, s az elmozdulás fönt is, lent is szinte lehetetlenné vált. Az iskolai mobilitással foglalkozó elemzés az úgynevezett „ragadós” társadalmi padló és „ragadós” plafon jelenségének okát elsősorban az egyenlőtlenségeket újratermelő oktatási rendszerben látja. A nehezen leküzdhető társadalmi távolságot érzékelteti, hogy nálunk nemzetközi viszonylatban is hosszú idő,

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!