hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az árak addig nőnek, amíg van kereslet
Gazdasági kilátások 2023-ra
Az árak addig nőnek, amíg van kereslet

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix (28024)( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 05.
Magyarországot nem érte rossz gazdasági-pénzügyi állapotban az energiaválság, és megvan az esély arra, hogy elkerüljük a recessziót – mondja Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője.

2023-ban milyen trendekre lehet számítani a világgazdaságban? 

– Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) előrejelzése alapján a szigorúbb monetáris politika és a magasabb reálkamatok (kamatok és infláció különbsége), a tartósan magas energiaárak, a háztartások gyengülő reáljövedelem-növekedése és a csökkenő bizalom várhatóan mind visszafogják a gazdaság teljesítményét 2023-ban. Az Egyesült Államok és Európa meredeken lassul, és a főbb ázsiai feltörekvő piacgazdaságok 2023-ban várhatóan a globális GDP-bővülés jelentősebb részét, a növekmény közel háromnegyedét termelik. A prognózis alapján a világ GDP-je 2023-ban 2,2%-kal emelkedhet, 2024-ben pedig kissé gyorsulhat az ütem, 2,7%-ra. 

Az Egyesült Államok és az eurózóna gazdasági teljesítménye stagnálás közeli állapotban lesz 2023-ban, 0,5%-os bővüléssel. Európa vezető gazdasága, Németország pedig recesszióba kerülhet, a GDP 0,3%-kal eshet vissza. Várhatóan 2024-ben is Ázsia lesz a növekedés fő motorja, míg Európában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában csekély lesz az előrelépés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!