hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sérült testben ép lélek
„Nekem mindig jó napom van”
Sérült testben ép lélek

Forrás: Kert Alapítvány

2023. 08. 17.
„Peti fantasztikus fiatalember. Ha fáradtan vagy rosszkedvűen beszélek vele, a jókedve, életszeretete engem is felüdít, nagyon okosakat tud mondani. Néha nehéz eldönteni, hogy ki segíti inkább a másikat: mi őt vagy ő minket” – mondja Egri Zsuzsa, a KERT Alapítvány vezetője egyik gondozottjukról, Lakatos Péterről.

A mentálisan teljesen ép, 38 éves Petinél a születésekor fellépő oxigénhiány miatt az agy mozgásért és beszédért felelős része súlyosan megsérült, ezért az életét kerekes­székben éli. Láthatóan óriási erőfeszítéssel artikulálja a szavakat, de ha odafigyel rá az ember, rövid időn belül tolmács nélkül is megérti őt, s érdemes rá figyelni.

Dunakeszi egyik zöldövezeti lakótelepén, egy rendezett, napfényes lakásban él Peti és az édesanyja, Lakatosné Júlia. Az apát kilenc éve vitte el egy infarktus utáni szívelégtelenség, Peti húga és öccse pedig már kirepültek. A házban nincs lift, így rögtön adódik a kérdés: vajon hogyan mozdul ki Peti otthonról? „A kerekesszékét valaki leviszi, ő pedig szépen oldalazva le tud jönni a lépcsőn. A bal karjával, amit mozgatni tud, belekapaszkodik a lépcsőkorlát rácsaiba, és végül lejut, ahogy felfelé is felküzdi magát” – magyarázza Júlia, az édesanyja. S amikor Peti túl van a lépcsőzésen, akkor beül a kerekes­székbe. Még szerencse, hogy az első emeleten laknak.

Mivel az akadálymentesség kialakítása sok helyen problémás, bárhol vannak, a korlátok használhatósága számukra elsődleges szempont. „Volt olyan időszak, amikor a Villányi úti épület felújítása miatt a Pető Intézet Kútvölgyi úti épületében mi, mozgássérült gyerekek naponta lépcsőztünk, három emeletet. Másképp nem tudtuk volna a lépcsőzést gyakorolni, s ez a mozgásunkat is fejlesztette” – fűzi hozzá Peti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!