hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hazug mesék - e heti köszöntő
Hazug mesék - e heti köszöntő

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 29.
Miközben Budapesten több ezren obszcén rigmusokat skandálva tüntettek a Belügyminisztérium épülete előtt, tiltakozva a szívhangrendeletként ismert módosítás miatt, amit az abortuszt igénylő anyák számára írtak elő – addig Iránban az életüket kockáztatva vonulnak bátor nők és férfiak immáron 12. napja az utcára, hogy tiltakozzanak az iszlám rezsim kegyetlen gyilkosságai és kivégzései miatt. 

A magyarországi felháborodást egy olyan jogszabályváltoztatás váltotta ki, ami lényegében egyáltalán nem szigorítja a hazai abortusztörvényt, mindössze megadták a magzatgyermekek számára az utolsó szó jogát a kivégzés előtt. A tüntetők és az abortuszpárti oldal mégis unalomig ismétli, hogy megkezdődött a nők keresztények általi brutális elnyomása és jogfosztása. 

Mindeközben a világ másik felén, Iránban tényleg megvalósul ez az elnyomás, ahol a nőknek már akkor is halálos büntetéssel kell szembenézniük, ha megtagadják a hidzsáb (hajat eltakaró fejkendő) viseletét. A tényleges diktatúrában a bátor kiállásuk miatt lapzártánkig már több mint 80 embert végeztek ki az iráni rendőrök. 

Habár az LMBTQ- és abortuszjogokért kardoskodó közösségek szerint az emberi jogokra a hithű keresztények jelentik a legnagyobb fenyegetést (ez tükröződik az abortuszpártiak hőskönyvének számító disztópikus regényből, A szolgálólány meséjéből is), valójában a kereszténység történelmi vívmányainak, terjedésének köszönhetik a nyugati civilizációban élő nők azt az egyenjogúságot és szabadságot, amit most akár ezen tüntetések során élvezhetnek. 

A keresztények pedig a hazug vádak és torz mesék ellenére is folytatják a munkát, hogy végre elérkezzen az a kor is, amikor a legvédtelenebb kisebbség számára is kiharcolták a legalapvetőbb emberi jogot: az élet lehetőségét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!