hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mennyire szolidárisak a magyarok?
Kutatás a magyarok értékvilágáról
Mennyire szolidárisak a magyarok?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 24.
Két témában régóta egységes a magyar társadalom: az egyik az abortuszhoz való jog elfogadása, a másik a cigányság elutasítása – az egyik kérdésben progresszív hozzáállású, a másikban ultrakonzervatív. A Policy Solutions vizsgálata megerősíti, hogy a magyarok politikai értékvilága meglehetősen ellentmondásos.

Világnézeti szempontból óriási szakadék van a főváros és a kistelepülések világa között, s ez a szakadék 2018–2022 között tovább nőtt – olvasható ki a Policy Solutions nemrég közzétett, Magyarország értéktérképe 2022 című kutatásából. Kiderül belőle, hogy míg a budapestiek társadalmi kérdésekben még progresszívebbek lettek, és gazdasági kérdésekben stabilan baloldaliak (piackritika, állami újraelosztás, progresszív adózás, minőségi egészségügyi és szociális ellátás stb.), addig a községekben továbbra is jellemzően egy konzervatív társadalmi értékrend társul a baloldali gazdaságszemlélethez, és egyre inkább teret veszít a progresszív ideológia. A város-vidék megosztottság ugyan világszerte jellemző, de a szakadék nálunk egyre mélyül.

A vizsgálatban, melyet 2018-ban, majd 2022-ben végeztek el, 14 gazdasági és 14 társadalmi témájú kérdés megítélésére voltak kíváncsiak a kutatók, s ennek alapján gazdasági értelemben egy bal-jobb skálán, társadalmi kérdésekben pedig egy progresszív-konzervatív skálán helyezték el a válaszadókat. A két dimenziót összevonva a magyar társadalmon belül különféle politikai értékcsoportok váltak láthatóvá. Kiderült, hogy a politikai címkék (bal, jobb, konzervatív, progresszív) nem feltétlenül vannak összhangban a pártok és a választók által vallott értékekkel.

A kutatás gazdasági kérdései magukban foglalták a piacgazdasághoz, az adózáshoz, az állam szerepéhez, a munka világához és a gazdasági egyenlőtlenségekhez való viszonyt, míg a társadalmi kérdések főként a családhoz, a kisebbségekhez, a tekintélyhez, az állam és az egyén kapcsolatához, a szabadságjogokhoz való viszonyulást érintették.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!