hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki törődjön a szegényekkel? Átalakítanák a szociális ellátást
Főszerepet kapnak az egyházak
Ki törődjön a szegényekkel? Átalakítanák a szociális ellátást

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 10.
Eddig az állam garantálta az egyének szociális biztonságát, ezentúl viszont elsődlegesen az egyházak feladatává teszi a társadalom elesettjeiről való gondoskodást – feltéve, ha a szeren­csétlenek önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Az erről szóló friss törvénytervezet szakmai és egyházi berkekben is vitát váltott ki.

Társadalmi szinten nem túl rózsásak a kilátások, Orbán Viktor miniszterelnök prognózisa szerint a munkanélküliség, s ezzel együtt a szegénység jelentős megugrásával számolhatunk jövőre. A kormányfő egy berlini beszélgetésen azt mondta: 2023-ban 3 százalékról 12 százalékra nőhet a hazai munkanélküliségi ráta, ami azt jelenti, hogy közel félmillió ember kerülhet – önhibáján kívül – az utcára. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig már az év végére 25 százalékos inflációt mond, miközben a társadalom 60 százalékának semmilyen megtakarítása nincsen.

A munkanélküli ellátásokat még 2010-ben, az előző gazdasági válság idején faragta le a kormány, most pedig egy olyan törvénytervezet van az Országgyűlés előtt, ami végleg átalakíthatja – nagyrészt egyházi hatáskörbe utalva – a hazai szociális ellátást. Az ellenzéki pártok sem elviekben, sem az időzítés miatt nem értettek egyet azzal, hogy az állam másodlagos szereplővé akar válni a szociális gondoskodásban, ezért az LMP bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordul a tervezet miatt.

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!