hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Squid Game az óvodákban: kire bízzuk a gyerekeket?
Beláthatatlan következményekkel járhat az óvónők hiánya
Squid Game az óvodákban: kire bízzuk a gyerekeket?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 20.
Hivatalosan 300, a valóságban minimum ezer betötetlen óvónői állás lehet a hazai 3790 állami óvodában. Van, ahol dajkát vagy közmunkást állítanak be óvónőnek, miközben az óvodások minden korábbinál jobban rászorulnának a képzett szakemberek fejlesztő és nevelő munkájára.

„Három óvodásom úgy jött vissza a téli szünetről, hogy karácsonyra okostelefont kaptak, amin azt néznek, amit akarnak, fel van rá rakva a YouTube és a Netflix. A szülők ráadásul értelmiségiek. Az egyik ötévesemnek már TikTok-csatornája is van” – mesélte lapunknak egy fővárosi óvónő.

Hozzátette: az óvodába lépéskor anamnézis lapot töltetnek ki a szülőkkel, amiben arra is rákérdeznek, hogy mennyi időt tölt képernyő előtt a kisgyerek, s míg 10 éve olyan válaszok jöttek, hogy hétvégente 20-30 percet, addig ma bevallottan napi 2-3-4 órákat, ami a valóságban többnyire ennek a duplája is lehet.

„A képernyő a gyerekeket leszedálja, úgy működik, mint a drog: kikapcsolja és agresszívvá teszi őket. Különösen akkor, ha a legvadabb filmeket is nézik: a Squid Game-et (erőszakos dél-koreai sorozat - szerk.) a nagycsoportosaim közül többen látták. Én nem mertem megnézni, miután az egyik szülő szólt, hogy a gyerekek azt játsszák. A szülők többsége ennyire nem megengedő, de bőven elég, ha csak egy-két gyerek nézi a csoportban” – mondta az óvónő, hozzátéve, hogy ők az óvodából száműzték a kütyüket, ami miatt nemegyszer kerültek konfliktusba a szülőkkel is. Napi tapasztalat ugyanis, hogy a kicsik a legkedvesebb játékuk gyanánt egy okostelefont visznek be az oviba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!