hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lánc kontra fűrész - E heti beköszöntőnk
Lánc kontra fűrész - E heti beköszöntőnk

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 18.
A fakivágás mindig vörös posztó, még akkor sem értik meg sokan, hogy ez a közösség érdeke, ha veszélyes fák kivágásáról van szó – panaszolta egy vidéki polgármester a Hetek munkatársának annak kapcsán, hogy óriási felháborodást eredményezett a kormányrendelet, amely némileg lazított a fakitermelés egyébként meglehetősen szigorú szabályozásán, hogy biztosan legyen több tüzelő télire. Mint mondta, a városi főtér felújítása kapcsán elöregedett, beteg fákat vágtak ki, a helyükre pedig újakat ültettek – mégis kapott hideget-meleget, hogy micsoda környezetkárosító. 

Bár az önkormányzatok a mostani kormányrendelet kapcsán nem érintettek, a polgármester tapasztalatai egy dologra élesen rávilágítanak: a fák sokszor mintha fétisként lebegnének honfitársaink szemei előtt. Még ha szakmailag teljesen indokolt parkfelújításról vagy balesetmegelőzésről van is szó, mindig vannak olyanok, – nem is kevesen –, akik képletesen, vagy akár szó szerint odaláncolják magukat a „kivégzésre ítélt áldozatokhoz”.

Természetesen a fák és az erdők óriási értéket képviselnek, de az mégiscsak elgondolkodtató, hogy annak ellenére, hogy az erdész szakma több szegmense – a szakegyetemtől az érdekvédelmi szervezeten át az erdész vállalkozókig – megerősíti, hogy a kormányrendelet nem szól többről, mint hogy biztosan legyen elég tüzelő télire, és az erdőink nincsenek veszélyben, mégis életben tartható a közfelháborodás. 

Csak halkan jegyzem meg: mennyivel jobb lenne a világ, ha nem (csak) a folyamatosan gyarapodó magyar erdők mellé „láncolnák oda magukat” ilyen sokan, hanem a bántalmazott nők, a szexuálisan zaklatott gyermekek vagy akár az abortuszra ítélt magzatok mellé.

A sort, azt hiszem, hosszan lehetne folytatni. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!