hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lehet politikát csinálni a viccből?
Pepe béka veszélyei
Lehet politikát csinálni a viccből?

A Nemzeti Konzultációt népszerűsítő emojikampány is a mémkultúrára épít – vitatott sikerrel.(Fotó: AP / Róka László)

2021. 09. 22.
Életkortól függetlenül mindenki ismeri a mém kifejezést. Új jelenség, hogy a politikára gyakorolt hatásaival is elkezdtek foglalkozni – de valóban lehet mémekkel szavazatot szerezni?

Ez már nem vicces! A szélsőjobboldali extrémisták és a humor” – ezzel a címmel jelent meg az Európai Bizottság kiadásában egy 18 oldalas tanulmány. Az írás nem kevesebbet állít, mint hogy a humor – kifejezetten a mémek – az extrémista (szélsőjobboldali) mozgalmak központi fegyverévé váltak, amellyel aláássák a nyílt társadalmakat és csökkentik az erőszak felé mutatott tűréshatárt.

Az elemzést az Európai Bizottság rendelte meg (bár ez automatikusan nem jelenti azt, hogy a Bizottság egyet is ért ezzel), és azt vezeti elő, hogy a szélsőjobboldali radikális nézetek és az ezek alapján elkövetett terrorcselekmények összefüggésben állnak a leggúnyosabb, politikai és társadalmi témákat tartalmazó mémek terjedésével.

A tanulmány főleg az Egyesült Államokban működő alt-right mozgalom által működtetett platformokat és szimbólumokat veszi górcső alá, felhívva a 4chanhez és a 8chanhez hasonló netes fórumokra, illetve az ott terjedő, „gúnyos, fehér felsőbbrendűség játékos, ironikus újraértelmezésére” irányuló mémek (például Pepe béka, Doge kutya és a „gondolkodó emberke”) veszélyeire a figyelmet. A szerzők szerint ezek a csatornák és a mémek azért jelentenek fenyegetést a demokratikus államokra, mivel az extrémisták egyik legeredményesebb taktikája az, hogy a humorral „szélsőjobboldali szubmozgalmak” tagjait próbálják behálózni (például bevándorláselleneseket, jobboldali populistákat vagy olyanokat, akik szerint a szólásszabadságot a politikai korrektség fenyegeti), és elfogadhatóvá tenni a kisebbségek felé irányuló verbális és fizikai erőszakot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!