hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A németek leépítették, a magyarok fejlesztik: kell-e atomenergia?
Vita Magyarország "zöld átállásáról"
A németek leépítették, a magyarok fejlesztik: kell-e atomenergia?

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 03. 25.
A hazai klímapolitikáról, zöld gazdasági átállásról, a paksi atomerőműről Huszár Andrást, a Green Policy Center társalapító igazgatóját és Litkei Máté Jánost, a Klímapolitikai Intézet igazgatóját kérdeztük.

Vannak, akik szkeptikusan állnak az éghajlatváltozáshoz, és vannak, akik klímaszorongásban szenvednek. Hol az igazság?

Huszár András: – Két dolog miatt kell a jelenséggel foglalkoznunk: egyrészről az éghajlatváltozás és következményei egzisztenciális fenyegetést jelentenek az emberi civilizációra, másrészről azért kell róla most beszélnünk és cselekednünk, hogy menedzselhető mederben tartsuk a folyamatot. Ha most teszünk a negatív hatások ellen, akkor elkerülhetjük a katasztrófákat: éhínségeket, áradásokat, természeti katasztrófákat, tömeges migrációt. A klímaszorongás a cselekvésképtelenség érzéséből adódik, a fiatalok érzik ezt leginkább: ők érdemben még nem tudnak beleszólni a folyamatokba, de már tudják, hogy ez az ő életüket fogja leginkább meghatározni.

Litkei Máté: – A klímaváltozás annak a tünete, hogy az em­beri és az ökológiai rendszerek egyensúlya felborult, a leg­több szakértő szerint az ipari forradalom környékén. A Szentírás azt írja, hogy Isten az embert arra teremtette, hogy uralkodjon a tenger halain, az ég madarain és a föl­dön csúszó-mászó mindenféle állatokon. Ez azonban nem leigázást, kizsákmányolást jelent, hanem észszerű gazdálkodást. A klímaváltozás abból adódik, hogy az ember elkezdett úgy viselkedni, mintha nem lenne része az ökoló­giai rendszereknek, hanem felül tudná írni a szabályait. A 21. század egyik legnagyobb kihívása az lesz, hogy eze­ket az egyensúlyi helyzeteket helyreállítjuk-e. Ha nem, akkor sö­tét jövő állhat előttünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!