hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meg tudja-e győzni a kormányt Vona Gábor?
Zajlik az online voksolás a levélszavazatokról
Meg tudja-e győzni a kormányt Vona Gábor?

Karácsony Gergely, FeketeGyőr András, Márki-Zay Péter és Puzsér Róbert is támogatja Vona Gábor kezdeményezését. (Fotó: MTI / Komka Péter)

2021. 03. 25.
A Második Reformkor Alapítvány online népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy a külhoni magyarok egyenlő feltételekkel vehessék igénybe a levélszavazás intézményét. Vajon Vona Gábornak sikerülhet nyomást gyakorolnia a törvényhozásra, vagy hatástalan lesz a törekvése?

Az online népszavazás keretében az alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet a külföldi magyarok eltérő választójogi lehetőségeire. Véleményük szerint a magyar kormány különbséget tesz magyar és magyar között, ugyanis a jelenleg hatályos törvények értelmében jelenleg csak azok az állampolgárok szavazhatnak levélben, akik nem rendelkeznek magyarországi lakóhellyel. Az alapítvány célja, hogy az országgyűlési választások esetében ez a lehetőség kiterjedjen az összes külföldön tartózkodó magyarra. A népszavazás március 14-én indult, és három héten keresztül lehet voksolni. Vona Gábor lapunk megkeresésére elárulta, hogy már az első öt napban elérték az előzetesen kitűzött céljukat, ami 10 000 fő részvétele volt.

Tekintve, hogy a kezdeményezés nem egy hivatalos népszavazás, nincs semmiféle jogi kötőereje az eredménynek, ám szervezői abban bíznak, hogy kellően nagy részvétel esetén a kormány figyelembe veszi az emberek véleményét, ahogy ez történt korábban az internetadó és a NOlimpia esetében is. 

A levélszavazás intézménye

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint az államoknak joguk van arra, hogy korlátozzák a külföldön élő állampolgáraik szavazati jogát. Jelenleg ez Magyarországon úgy valósul meg, hogy a határon túli magyarok szavazatukat levélben adhatják le, míg azon magyarok, akik rendelkeznek magyarországi lakóhellyel, de különböző okok miatt külföldön tartózkodnak, a lakóhelyüknek megfelelő (magyarországi) szavazókörzetben, vagy az adott ország konzulátusán élhetnek választójogukkal. Az utóbbi csoportba tartozók két listára szavazhatnak, pártlistára és egyéni jelöltre is, míg az első csoport tagja csupán a pártlisták tekintetében dönthetnek. Továbbá sokak szerint a határon túli magyarok csak úgymond fél szavazattal rendelkeznek, ráadásul az ő esetükben a névjegyzékbe való felvétel is csak külön kérés alapján lehetséges, nem pedig automatikusan. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!