hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fogadja-e Magyarország vezetőit a hazánkba látogató Ferenc pápa?
lesz-e nagy találkozás?
Fogadja-e Magyarország vezetőit a hazánkba látogató Ferenc pápa?

A pápa járvány utáni első útja Irakba vezetett.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 06. 30.
A kezdeti hírek ellnére úgy tűnik, a pápa mégis találkozik az ország vezetőivel, amikor szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt Budapestre látogat. Miért áll szemben a katolikus egyház feje és a Fidesz? Mit üzen a pápa látogatása?

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) 2021. szeptember 5–12. között rendezik meg Budapesten. A szervezők meghívását elfogadva, Ferenc pápa a rendezvénysorozat záróeseményén, szeptember 12-én a Hősök terén tartott misén vesz részt, melyet a programterv szerint ő vezet majd. Sajtóértesülések szerint a katolikus egyházfő először úgy tervezte, kizárólag a misén vesz részt: a reptérről közvetlenül a szertartás helyszínére utazik, majd annak végeztével indul is tovább Szlovákiába, ahol azonban több mint három napot időzött volna.

A pápa kihangsúlyozta, nem országlátogatásra, kizárólag a kongresszusra érkezik Budapestre.

Azonban precedens nélküli, hogy a pápa egy ország fővárosába látogasson úgy, hogy nem találkozik annak vezetőivel. Ahogy arra korábbi cikkünkben is rávilágítottunk, a térségben tett látogatásai rendszerint a legmagasabb szinten zajlottak: Albániában Bujar Nishani elnökkel, Bulgáriában Bojko Boriszov miniszterelnökkel, Romániában Klaus Johannis elnökkel találkozott Ferenc pápa. Olyan pedig, hogy egy pápa úgy látogasson el egy országba, hogy gyakorlatilag nem vesz tudomást annak létezéséről, vezetőiről, legfeljebb akkor fordult elő, ha nem ismeri el az adott országot államként. Erre példa, amikor VI. Pál pápa úgy járt 1964-ben Izraelben, hogy ki sem ejtette az ország nevét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!