hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Durván magasabb az abortuszok száma a mélyszegénységben élők körében
Láthatatlan nyomor: az újratermelődő mélyszegénység és a magzatvédelem
Durván magasabb az abortuszok száma a mélyszegénységben élők körében

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 01. 28.
Az abortuszok száma Magyarországon a legszegényebbek körében a legnagyobb. Ennek elsődleges oka, hogy a modern fogamzásgátlási lehetőségek gyakorlatilag máig elérhetetlenek a nyomorban élők számára.

Napjainkban méltatlanul kevés szó esik arról a jelenségről, amit leginkább „családtervezési” vagy „fogamzásgátlási” szegénységnek lehetne nevezni, s ami alapvető oka a nyomor bővített újratermelődésének. Ez azt a szituációt jelöli, amikor egy nőnek nem áll a rendelkezésére elég anyagi forrás ahhoz, hogy a korszerű és egészséges családtervezési módszerekkel éljen, illetve rendszeres, jó minőségű nőgyógyászati ellátásban részesüljön.

Mindennek következtében egy a társadalom mainstream családtervezési normáitól egészen eltérő értékrend és életvezetési stratégia fog a legszegényebbeknél kialakulni. Ennek egyik jellemzője, hogy ebben a körben még mindig az abortusz számít a leginkább bevett családtervezési módszernek.

A probléma nyilván sokrétű: ma már külön fogalomként emlegetik az úgynevezett menstruációs szegénységet is, hiszen a nyomorban élő lányok, nők tömege eleve nem jut hozzá olyan alapvető higiéniai termékekhez sem, amelyek lehetővé teszik egy nő számára, hogy komfortosan, egészségesen, női méltóságát megőrizve élje meg a havi ciklusait. Akiknek ezek a javak természetesek, azok többnyire nem is feltételezik, hogy mindez sok nőtársuk számára megengedhetetlen luxus – a kirekesztettségnek ez is egy sajátos dimenziója.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!