hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Nem jön magától a sült galamb" -taxis élet a Covid idején
Sárga autók startra készen
"Nem jön magától a sült galamb" -taxis élet a Covid idején

"Egyik túlélési stratégia: az ügyes helyezkedés."(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 02. 18.
A társadalom több rétegével foglalkoztunk már korábbi cikkeinkben; kire hogyan hatott a járványhelyzet, milyen kihívásokkal kellett és kell szembenézniük ebben az időszakban. Mostani lapszámunkban a taxis társadalmat vesszük górcső alá.

Beszélgettünk sofőrökkel a megváltozott munkakörülményekről, a túléléshez szükséges megfelelő „helyezkedésről”, a freelancer vagy más néven „mezítlábas” taxisok helyzetéről és az alternatív pénzkereseti lehetőségekről. Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója megkeresésünkre elmondta, hogyan változott meg a belső munkaszervezés a pandémia hatására, milyen hosszú távon is pozitív fejlesztéseket kényszerített ki a mostani helyzet, Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke pedig arról is beszámolt, milyen segítségre lenne leginkább szüksége a szektornak a kormány részéről. 

Mire van most leginkább szüksége egy taxisnak?

„A kijárási tilalom bevezetésével gyakorlatilag megszűntek az esti, éjszakai és a hajnali fuvarok is. A jelenlegi adatok szerint közel 30 százalékkal csökkent Budapesten az engedéllyel rendelkező taxisok száma, ami vidéken is hasonló arányokat mutat”

– osztja meg velünk a friss statisztikákat Metál Zoltán. Az OTSZ elnöke szerint a jelenleg is tartó második hullám jóval nagyobb károkat okozott, mint a tavaszi. Az éttermek, kávézók, mozik, színházak, múzeumok és egyéb közösségi helyek tartós bezárása miatt minimálisra csökkent a kapcsolattartási lehetőség – csupa olyan bevett találkozóhely, ahova gyakran rendelnek taxit az emberek. Minderre jön még az a tény, hogy a munkahelyek többsége továbbra is home office-ban működik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!