hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így készülnek a „kis” pártok 2022-re
Nehezített pálya
Így készülnek a „kis” pártok 2022-re

A Mi Hazánk szerint mind a Fidesz, mind a balliberális pártok két listában érdekeltek.(Fotó: MTI / Kovács Tamás)

2020. 12. 09.
A választási törvény benyújtott módosítása kapcsán számos elemzés és cikk született, melyek arra próbálnak rávilágítani, hogy milyen hatással lesz az ellenzéki összefogásra. Egyesek úgy vélik, a Kétfarkú Kutya párt miatt módosítják a törvényt, a Mi Hazánk szerint a javaslat ellenük irányul. Megkérdeztük az úgynevezett „kis” pártok képviselőit, hogy mit gondolnak a módosításról és változtat-e a stratégiájukon a tervezet.

Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a viccpárt

A viccpártnak jelenleg nincs képviselője a parlamentben, de a 2019-es önkormányzati választásokon a budapesti II., XII. XIV. és XV. kerületben is bejutottak az önkormányzati testületbe, a friss kutatások szerint országosan a biztos pártválasztók körében 2 százalékon áll a népszerűségi mutatójuk. A Kutya Párt ragaszkodik ahhoz a korábbi döntéséhez, hogy az összefogásban nem vesz részt, a módosítás előtt azt tervezték, hogy 27 olyan körzetben indulnak, ahol az ellenzék esélytelen, így nem az ő szavazóik lesznek a mérleg nyelve. Most sokan azt vízionálták, hogy a választási törvényt valójában az MKKP miatt akarja módosítani a kormánypárt, így állítva a pártot arra a kényszerpályára, hogy több jelöltet indítva az ellenzéktől vegyen el szavazókat.

A párt elnöke azonban többször kifejtette, hogy nem tud olyan kutatásról, ami alátámasztaná, hogy van átjárás az ellenzéki tömb és az MKKP szavazói közt. 

A javaslat benyújtása után a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is azt mondta, hogy a Kutya Párt vagy nem indul, vagy az ellenzékkel közös listán indul. Megkeresésünkre azonban az MKKP elnöke megerősítette, hogy továbbra sem kívánnak részt venni az összefogásban. Mivel azonban a kormányváltó erők esélyeit sem kívánják rontani, igyekeznek a 27 jelölt felett kötelezően indítandó egyéni körzetben „rossz” jelöltet indítani. Az ő kampányuk lényege az lesz, hogy az emberek ne szavazzanak rájuk. „Kérdés, hogy lehet-e egyáltalán annyira rossz egy jelölt, hogy ne szavazzanak rá az emberek” – tette hozzá Kovács Gergely. Azt is elmondta, hogy ne felejtsük el, ez még nem egy elfogadott törvény, így a sok módosítás után akár az is követelmény lehet, hogy a pártoknak minden körzetben húsz jelöltet, de még külföldön vagy a Szíriuszon is jelöltet kell állítaniuk...

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!