hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ész a fontos, nem a pénz
Bérnövekedés a felsőoktatásban

2021. 10. 22.
Teljesítményeket ösztönző felsőoktatási rendszer kialakítása a célunk – jelentette ki Magyar Bálint az ELTE Nagytétényi úti kollégiumában tartott felsőoktatási fórumon. A művelődési miniszter hangsúlyozta: ne csak annak legyen diplomája, akinek pénze van.

Magyar Bálint szerint meg kell tenni a megfelelő lépéseket ahhoz, hogy az adófizető állampolgárok pénzén finanszírozott ingyenes felsőoktatást csak azok vehessék igénybe, akiket erre tanulmányi eredményük feljogosít. Ezért a felvételi pontszámkedvezmények közül kikerülnek a teljesítményhez nem köthető szempontok, így például a lelkészi ajánlás a világi tudományos szakokon. A Pázmány Péter Tudományegyetem Jogi Karára tavaly bejutott 270 hallgatóból ugyanis 240 jelentkezőt ilyen támogatás segített a felvételhez. Sőt, egyes szakokon ezzel a módszerrel töltötték fel a létszámot.

Magyar Bálint hangsúlyozta: a "pénzért diplomát" elv helyett, a tandíjas oktatási formákban a felvételi pontszám ncsak 10 százalékkal lehet alacsonyabb, mint a tandíjmentes szakokon. A Széchenyi-ösztöndíjat azok az egyetemi tanárok nyerhetik el, akik valóban tudományos munkát végeznek. "A jövő Szilárd Leóinak legyen lehetőségük arra, hogy tudományos pályájukat Magyarországon fussák" – mondta a miniszter.

Kérdésekre válaszolva Magyar Bálint elmondta: a kedvezményes tandíjhitel finanszírozására új lehetőség a világbanki alap, amelynek igénybevételére a jövő évtől nyílik lehetőség. Majd megerősítette: a felsőoktatásban dolgozók bérei az idén 24,5 százalékkal emelkednek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!