hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Visszaszámlálás
Így látják a Fideszben és az ellenzéknél a vasárnapi esélyeket

2019. 10. 10.
Honnan indulnak az idei önkormányzati választás szereplői? Mi tekinthető sikernek a Fidesz és mi az ellenzék szempontjából? És hogyan hatnak az esélyekre az egymás után robbanó közéleti botrányok? Kampányvégi elemzés.

Öt évvel ezelőtt a Fidesz óriásit nyert az önkormányzati választásokon. A választás eredményeként ők adtak a 23 kerületi polgármester közül 17-et, a 23 megyei jogú város közül 20-at, valamint mind a 19 megyei közgyűlés többségét, és Tarlós Istvánnak sikerült megtartania a főpolgármesteri címet.

A főpolgármesteri székért folytatott küzdelmet 2014-ben Tarlós István nyerte 49 százalékos szavazati aránnyal a 36 százalékot kapott Bokros Lajossal szemben (a jobbikos Staudt Gábor 7, az LMP-s Csárdi Antal 6, a liberális Bodnár Zoltán 2 százalékot kapott).

A fővárosi kerületek közül az első 12-ben, a XVI., XVII., XVIII.-ban, valamint a XXI. és XXII.-ben győztek a fideszes jelöltek. A baloldal legerősebb budapesti bástyájában, a XIII. kerületben öt éve is Tóth József nyert (közel 70 százalékos eredménnyel). Rajta kívül a fővárosi kerületekben az Együtt-PM jelöltjeként Karácsony Gergely nyert Zuglóban (42,5 százalékkal), a DK-s Hajdú László Rákospalotán (44 százalékkal), az MSZP-s Gajda Péter Kispesten (60,5 százalékkal), az MSZP-s Szabados Ákos (54 százalékkal) Pest­erzsébeten, valamint a független Geiger Ferenc Soroksáron (37 százalékkal).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!