hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi akarsz lenni? Közmunkás?
Egy roma óvónő története

2019. 09. 06.
Balogh Mariann 30 éves óvónő, az első diplomás cigány Nagyecseden. Mélyről küzdötte fel magát, és azon dolgozik, hogy példáját sorstársai is kövessék. Nincs könnyű helyzetben, mivel a tapasztalat az, hogy az óvónőhiány ellenére a roma óvónőket még a cigány többségi óvodákban sem akarják alkalmazni.

„Nagyecseden nőttem fel. Ide jártam óvodába, iskolába, gimnáziumba, majd elkerültem főiskolára. Jelenleg meg ugyanabban az óvodában dolgozom, ahol én is ovis voltam” – meséli Balogh Mariann. Már akkor megfogalmazódott benne, hogy óvónő lesz, amikor óvodásként kicsúfolták a cigány származása miatt – elhatározta ugyanis, hogy ha majd óvónő lesz, mindent megtesz azért, hogy ez ne forduljon elő a gyerekek között.

A továbbtanulás az ő esetében teljesen rendhagyó dolognak számít, Mariann ugyanis oláh cigány családba született, ahol máig nagyon erőteljesen élnek a tradíciók.  „A mi kultúránkban nagyon korán mennek férjhez a lányok, de én valahogy nem álltam be a sorba. A tradícióknak megfelelően engem is megkértek 13 évesen, azután kétévente jöttek az újabb kérők. De én mindig más akartam lenni, mint a többi lány: szakmát szerettem volna és egy biztos anyagi hátteret, nem csak a férjemre támaszkodni. Nyolcadik után anyu és nagybátyám megkérdezték, mit szeretnék: udvarlót vagy iskolát? Én továbbtanultam” – mondja Mariann.

Mint szavaiból kiderül, egyéves volt, amikor elváltak a szülei, és végignézte, ahogy édesanyja, aki korán ment férjhez, és nem volt semmilyen képzettsége, óriá­si erőfeszítések árán felnevelte őt és a bátyját. Az asszony idénymunkákat végzett gyárakban, napszámba járt, és mindössze 27 éves volt, mikor leszázalékolták, de emellett is dolgozik a mai napig. Mariann jövőképébe az is belejátszott, hogy a roma hagyományok szerint az eladósorba kerülő kamaszlányokra szakad minden otthoni munka, valamint a kistestvérek, illetve nagyszülők gondozása is, s emiatt hetediktől ő is sokat hiányzott az iskolából. Szerette volna többre vinni, így aztán elérte, hogy a nagyecsedi kéttannyelvű református gimnáziumban tanulhasson tovább.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!