hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Államapparátus a gyerekszobában
Szülői jogokat korlátoz az új köznevelési törvény

2019. 08. 29.
Szombaton diákok, szülők és pedagógusok tüntetnek a köznevelési törvény módosításával szemben. Az új szabályozás – többek között a kötelező óvodáztatási és iskoláztatási kor, vagy épp a magántanulói státusz megszüntetése – korlátozza a szülők AlapTörvényben rögzített, neveléshez való jogát.

 

A jelenlegi kormány igen nagy hangsúlyt tesz a hagyományos, konzervatív értékek védelmére, és kiemelt figyelmet fordít a családokra. A családok védelméről szóló 2011-es (CCXI.) törvény kimondja, hogy a „család Magyarország legfontosabb nemzeti erőforrása, és a családban történő nevelkedés biztonságosabb minden más lehetőséghez képest…”. Az Alaptörvény XVI. cikke pedig deklarálja, hogy a szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést, valamint a szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni, beleértve a taníttatást is. A szülői jogok akkor korlátozhatóak az Alaptörvény értelmében, ha a gyerek érdeke úgy kívánja, például ha a szülők nem biztosítják a megfelelő anyagi, érzelmi biztonságot, vagy kifejezetten bántalmazzák a gyereket.

Szülői jogok korlátozása

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!