hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rugalmatlan iskolakezdés?
Tankötelezettség vs. iskolaérettség

2019. 07. 04.
Megváltoztatná a kormány az iskolakötelezett­ségi korhatárt, de erről sem a szakmát, sem a szülőket nem kérdezték meg előzetesen.

 

Pár hete egy közoktatási módosító csomagot nyújtott be a kormány, ami a 2015-ben átalakított rendszeren csavarna még egyet. Többek között (magántanulói státusz eltörlése, igazgatóválasztás átalakítása) a rugalmas iskolakezdés lehetőségét főszabályként megszüntetnék, és csak kivételes esetben, állami szerv döntése alapján lehetne ettől eltérni.

A javaslat szerint  2020. január 1-jétől a tankötelezettségi korhatárt központilag egységesen hatéves korra szállítanák le (annak kell kötelezően szeptembertől iskolába mennie, aki az adott év augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét). A mostani rugalmas iskolakezdés ettől annyiban tér el, hogy hat és hét éves kor között az óvodapedagógusok a szülőkkel egyeztetve döntik el a beiskolázás időpontját, igazodva a gyermek érdekeihez és egyéni fejlődéséhez. Állami szervhez (pedagógiai szakszolgálat) abban az esetben fordultak, ha a szülő és az óvoda nem értett egyet a gyermek iskolaérettsége tekintetében.A módosításokat a héten fogadta volna el a parlament, de vitatottsága miatt a kormány halasztást kért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!