hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Banán, az lett
Kollektív élmények a rendszerváltásról

2019. 07. 04.
Emlékszik valaki az endékás fapapucsokra? Vagy az átképzett orosztanárokra, akik egy leckével jártak előrébb az angol nyelvben, mint a diákjaik? Az Ezentúl lesz banán! címmel megjelent novelláskötetben zömében negyvenes kortárs írók fejtik ki, hogyan élték meg a rendszerváltást.

 

A 30 évvel ezelőtti rendszerváltásról hasonló emlékképek élnek az egykori kiskamaszok fejében, így nagyjából mindenkinek megvannak a Ceauşescu házaspár kivégzését bemutató tévéhíradó képsorai éppúgy, mint a leomlott berlini fal vagy a gombamód elszaporodó parabolaantennák és külföldi tévécsatornák, vagy a kötelező orosztanulás megszűnése, mikor is az orosztanárokat tömegével képezték át angoltanárokká. És persze mindenkinek megvannak a ‘80-as évekbeli iskolai élményei, amelyek a lehető legkevésbé utalnak arra, hogy időközben bárminemű rendszerváltozás ment volna végbe.

A most megjelent novellák szerzői igazából keveset nosztalgiáznak, talán a balatoni nyár az egyetlen olyan motívum, ami minden verzióban pozitív emlékeket ébreszt. Legyen az akár egy vállalati üdülő, mégoly szocreál változatban is, mint ami Vörös Istvánnak megmaradt kamaszkorából, ahol minden megbízhatóan ugyanolyan évtizedeken keresztül: fikusz a társalgóban, négyzetes asztalok az ebédlőben, lambéria a falakon, és a luxus csúcsa, a bár a kávéfőzővel és a bárszékekkel. Olyannyira, hogy a 16 éves főhős minden álma, hogy a „Balcsira” disszidáljon a szürke, egyhangú hétköznapokból. A Balcsira, amelyet nyaranta elleptek a fatalpú honeckerpapucsot viselő endékások, akik közül sokan itt találkozhattak nyugatnémet rokonaikkal. Egészen addig, mígnem Horn és Gorbacsov jóvoltából ‘89 őszén le nem omlott a vasfüggöny, és szabaddá nem vált az út előttük Ausztrián át az NSZK-ba – egy hónap alatt 35 ezer keletnémet jutott ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!