hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A váratlan átrendeződés okai
Füstbe ment tervek

2019. 07. 24.
Miközben a hazai európai parlamenti választások főeredménye a papírformát igazolta (a Fidesz magabiztosan győzött), az ellenzéki oldalon alaposan átrendeződtek az erőviszonyok.

A Vona Gábor távozása után lejtmenetbe került Jobbik történelmi mélységbe zuhant, és ugyanez mondható el az egykor 2,6 millió szavazót maga mögött tudó Magyar Szocialista Pártról is: a vasárnapi választáson 6,6 százalékos eredményt elérve mindössze 227 ezer szavazót volt képes begyűjteni a korábbi kormánypárt. Megroggyant az LMP is, amely, miután történetének legsikeresebb választását követően tavaly kilökte a pártból két társelnökét, most 2,2 százalékos eredménnyel – ez 74 ezer szavazat a tavalyi 404 ezer után – kiesett az Európai Parlamentből. Mindeközben a Demok­ratikus Koalíció fennállása óta a legjobb választási eredményt elérve a második helyen végzett 16 százalékkal és 554 ezer szavazattal. Szintén nagyot ugrott előre a Momentum, amely az utóbbi hetekben a számára becsült 4-5 százalékot megduplázva 9,8 százalékkal és két mandátummal szerepelt.

Budapest

A földcsuszamlásszerű ellenzéki átrendeződés nyilvánvalóan befolyással lesz az őszi önkormányzati választásokra is. Nézzük először Budapestet: mint többször írtunk róla, a főpolgármester-jelöltségért előválasztást tart az ellenzék, melyen az első fordulót megnyerő Karácsony Gergely kihívója Puzsér Róbert lenne. Csakhogy a Puzsért támogató LMP és a Jobbik rendkívül meggyengült vasárnap, innentől fogva tehát kérdéses, van-e értelme, illetve van-e legitim oka Puzsért és Karácsonyt összeereszteni. Persze, ha onnan közelítünk, hogy a Karácsony mögött álló MSZP–Párbeszéd pártszövetség is történelmi mélységbe zuhant, akkor éppen lehet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!