hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Van-e élet a Néppárton túl?
Mit jelent a felfüggesztés?

2019. 03. 21.
Útelágazáshoz érkezett az Európai Parlament legnagyobb pártja, az Európai Néppárt (EPP). A helyzetet a Fidesz néppárti tagságáról szóló vita élezte ki, amelyről egyértelmű döntés most sem született.

A Néppárt bizottmánya előtt három lehetőség állt: bent tartani, felfüggeszteni vagy pedig kizárni a Fideszt. A dön­­­tés napján mindkét félnek mérlegelnie kellett, melyik verzió jár a legkisebb politikai arcvesztéssel. Aki azt várta, hogy egyértelmű állásfoglalás születik, csalódottan olvashatta a szer­dai nap történéseit. A Néppárt bizottmánya ugyanis úgy döntött, hogy felállítja az úgynevezett Bölcsek Tanácsát, amely jelentést készít a magyar jogállamiság állapotáról. A Spiegel Online értesülései szerint a „három bölcs” Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke személyében fog megtestesülni.

Amíg a bölcsek a jelentést készítik, addig a hivatalos dokumentum szövegezése értelmében a Fidesz felfüggeszti a Néppárttal egyetértésben a saját tagságát. Ez azt jelenti, hogy nem vehet részt az EPP tanácskozá­sain, nem szavazhat és lényegében semmilyen érdemi kérdésben nem foglalhat állást. Meglepő módon a KDNP viszont az EPP tagja marad(hat). Felmerül, megéri-e így maradni?

Az uniós nagypolitikában egy adott pártcsaládhoz való tartozás nem csupán presztízskérdés. Egy pártcsaládban levő párt EP-listáján mandátumot szerző képviselő automatikusan felvételt nyerhet egy képviselőcsoportba, míg a külsős tagok felvételéről szavaznia kell a frakciónak. Egy erős pártcsaládon belüli befolyásos szerep rendkívül előnyös tud lenni, elvesztése pedig nem kis politikai kudarcot jelent. Pontosan ezért a  Fidesz hivatalos álláspontja az egész tagsági vita alatt az volt, hogy a Néppártban kíván maradni, szinte „bármi áron”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!